latinica  ћирилица
14/07/2020 |  15:56 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Cvijanović: Za osudu identifikovanje velike ljudske tragedije sa političkim ciljevima (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je za svaku osudu da se velike ljudske tragedije, bilo da su pojedinačne ili kolektivne kao naroda, identifikuju sa određenim političkim ciljevima.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Govoreći o namjeri da se nametne zakon koji bi branio negiranje navodnog genocida u Srebrenici, Cvijanović je naglasila da bi to bilo besmisleno.

- Nikakvo nametanje ne dolazi u obzir jer bi nas to odmaklo od onoga o čemu volimo da pričamo, a na čemu očito malo volimo da radimo, a to je kretanje BiH na evropskom putu - rekla je Cvijanović u Stanarima.

Prema njenim riječima, ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije neko ko treba da nameće zakone, jer Republika Srpska ima demokratski izabran sistem, koji su birali građani.

- Međutim, tu je sporna još jedna dimenzija. Negiranjem rasprave o nečemu i postavljnjem nekih svojih kvalifikacija, definitivno gušite slobodu govora. Šta to treba da znači, da nešto što se desilo bilo kad u istoriji ne može niko da preispituje niti da iznosi svoje mišljenje i stavove - upitala je predsjednica Srpske.

Prema njenim riječima, svoje stavove u tom slučaju ne bi smjeli da iznose ni naučnici ni istoričari niti stručnjaci iz nekih drugih oblasti, što je besmisleno.

- U ovoj zemlji treba da se gradi međusobno povjerenje i poštovanje kojeg nema, treba da se popravi ono što je već decenijama urušeno. Samo onda kada niko nikoga ne bude osporavao i kada svako bude imao pravo na svoju legitimnu političku ideju i viziju, možemo funkcionisati kao društvo - poručila je Cvijanović.

Ona je dodala da u BiH može postojati pristojan nivo razumijevanja i komuniciranja, gdje jedni drugima neće oduzimati određena prava, uzurpirati pozicije i nadležnosti i sve pretvoriti u veliki politički cirkus.

- Ne bi se slagala sa nametanjem bilo kakvog zakona, a pogotovo nikad ne bih prihvatila nešto što bi značilo da se zabranjuje javni diskurs ili iznošenje svog stava o nekim pitanjima. Pogotovo kada je riječ o nauci i istoriji - naglasila je Cvijanović.

Nakon što su bošnjačka udruženja, poslanici i građani tražili da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne "zakon o zabrani negiranja genocida", Incko je apelovao u Srebrenici u subotu, 11. jula, da svi političari ulože još jedan, ozbiljan napor da se usvoji taj zakon.