X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  16:09 ⇒ 17:59 | Izvor: SRNA

Brisel uklanja Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja?

EU će ukloniti Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja iz kojih će biti dozvoljena putovanja koja nisu ključna, izjavili su neimenovani zvaničnici Unije.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

Oni su naglasili da se uvrštavanje SAD na listu bezbjednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Odluka bi trebalo danas da bude zvanično potvrđena, na sastanku diplomata EU kasnije u toku dana.

Rojters naglašava da je trenutni spisak samo prijedlog i da se odredaba sa liste ne pridržavaju sve zemlje EU.

Zvaničnici tvrde da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav prijedlog nije iznesen.

Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog prijedloga za Izrael, Libiju i Јordan.

Nakon uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Јapan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Јužna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.