X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  16:30 | Izvor: SRNA

Erdogan tvrdi da je Mehmed Osvajač bio i lider pravoslavaca!?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Mehmed Osvajač bio i "lider pravoslavnih hrišćana", piše grčki list Prototema.
Aja Sofija (foto: Murad Sezer / Reuters) -
Aja Sofija (foto: Murad Sezer / Reuters)

List navodi da je ova "nevjerovatna izjava" Erdogana bila dio njegovog obraćanja članovima njegove Stranke pravda i razvoja, a u vezi sa nedavnom odlukom da se muzej Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju.

- Aju Sofiju mogu svi da posjete, kao i Plavu džamiju ili Sulejamiju. Mehmed je bio i lider pravoslavnih hrišćana. Mi imamo pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je već bila džamija, pretvorena je u muzej i sada je ponovo postala džamija - rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da će pomenuta "istorijska građevina biti sačuvana".

Predsjednik Turske osvrnuo se i na telefonski razgovor sa liderima drugih zemalja, kojima je rekao da će štititi Aju Sofiju i da će svi moći "besplatno da je posjete".

Sud u Turskoj poništio je krajem prošle sedmice Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej jer je, kako se navodi, nezakonit.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.