latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:43 | Autor: SRNA

Upućen apel da opština Istočna Ilidža raspiše konkurs za stipendije

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu apelovali su da opština Istočna Ilidža raspiše konkurs za studentske stipendije, napominjući da je pet ostalih opština iz sastava grada Istočno Sarajevo to odavno uradilo.
Studenti  (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Studenti (Foto:banjaluka.rs.ba)

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je da su pokrenuli inicijativu da se poveća budžet opštine Istočna Ilidža za stipendije i on sada iznosi 60.000 KM, tako da bi svi studenti koji ispunjavaju uslove mogli i da dobiju stipendiju.

- Apelujemo na načelnika opštine Istočna Ilidža da raspiše konkurs za stipendije i da zajedno pomognemo našim kolegama da lakše snose troškove tokom studiranja - izjavio je Bjelica novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će pokušati da u dogovoru sa načelnikom vide šta to koči taj proces i da će studenti i dalje tražiti svoja prava.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević istakao je da studentima stipendija mnogo znači za dalje školovanje, te da ne vidi razlog zašto su studenti iz opštine Istočna Ilidža manje važni od studenata iz drugih opština, gdje je isplata stipendija već počela.

- Mi ćemo u ime Unije studenata uputiti inicijativu svim opštinama da u svakoj konkursnoj komisiji za dodjelu stipendija bude jedan član student kojeg će delegirati Unija, gdje ćemo obezbijediti transparentnost dodjela stipendija - napomenuo je Slijepčević.

Član Unije studenata Republike Srpske Filip Matić smatra da vrijedni studenti zaslužuju stipendiju jer svoje obaveze završavaju u prvim ispitnim rokovima i oni bi mogli da izgube mogućnost da apliciraju na ovom konkursu ukoliko bude odgođen konkurs, imajući u vidu da je već jul.

- Uradili smo malo istraživanje i gotovo u svim opštinama je od Zvornika do Trebinja raspisan konkurs za stipendiju. U ovom periodu naši studenti imaju mnogo troškova i olakšanje za sve naše kolege je stipendija. Zato apelujemo da se taj konkurs što prije raspiše zato što se sada radi o 60.000 KM, dakle o 60 stipendija po 1.000 KM - naglasio je Matić.

On je napomenuo da je prošle godine taj konkurs mnogo ranije bio raspisan, a ove godine se mnogo kasni, dodajući da ostalih pet opština iz sastava grada Istočno Sarajevo izvršava svoje dužnosti prema studentima.

Sa druge strane, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je novinarima da će konkurs za stipendije u narednom periodu biti raspisan i da će sredstva koja su namijenjena za studente biti uplaćena onim studentima koji budu ispunili uslove u skladu sa javnim pozivom koji će raspisati ova lokalna zajednica.

Božović kaže "da je za njega porazno da su ove dvije institucije ispolitizovane i stavljene u funkciju samo jedne političke partije i pokušavaju da uberu jeftine političke poene".

On je rekao da, ukoliko se oni stvarno zalažu za prava studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, onda bi trebalo da budu politički neopredijeljeni, odnosno da politika ne ulazi u ovaj sektor.