X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  17:15 | Izvor: SRNA

Donesena odluka o prihvatu pomoći iz UAE

Savjet ministara donio je danas u Sarajevu odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, koja se sastoji od 100.000 briseva, 25.000 zaštitnih odijela, 40 ventilatora, 152.000 rukavica, po 150.000 maski N95, hiruruških, te maski za lice, kao i 50.000 vizira i 20.400 zaštitnih naočala.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Iz Savjeta ministara je saopšteno da će Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Uputstvom o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja BiH ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom, zatražiti rješenja o saglasnosti za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u BiH od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Na osnovu ovih rješenja, Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti prijem pomoći s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od kovida-19, a ukoliko odobrenja izostanu, Savjet ministara će posebnom odlukom odlučiti o ovoj pomoći.

Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti podjelu ove pomoći u skladu sa ranije donesenom odlukom Savjeta ministara o principima raspodjele, i to Federaciji BiH /FBiH/ 61,5 odsto, Republici Srpskoj 37,5 odsto i Brčko distriktu jedan odsto.

Federacija BiH će dobijenu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 odsto.

Savjet ministara donio je i odluku o prenosu vlasništva nad osnovnim sredstvom, čime se omogućava Graničnoj policije BiH da bez naknade izvrši prenos vlasništva četiri uređaja za protivdiverzioni pregled na aerodromske operatere u BiH, u ukupnoj vrijednosti oko 9,2 miliona KM.

Po jedan uređaj će biti prenesen u vlasništvo Međunarodnog aerodroma Banjaluka i ЈP međunarodni aerodromi Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Uređaji su dio opreme koju je ranije Graničnoj policiji BiH donirala Kina sa garantnim rokom od godinu, u kojem su bili obezbijeđeni besplatni servis i održavanje, a taj rok je istekao krajem novembra prošle godine.

Prenos ove opreme u skladu je sa Programom o bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva BiH, kojim je propisano da je aerodromski operater dužan i odgovoran obezbijediti sigurnosnu opremu za protivdiverzioni pregled, njeno redovno održavanje, pravilnu upotrebu i servisiranje.