X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  17:35 | Izvor: SRNA

Usvojena informacija o korištenju sredstava tekuće rezerve

Savjet ministara usvojio je danas u Sarajevu informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za 2019. godinu, koju će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.
Sala Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sala Savjeta ministaraFoto: RTRS

Prema ovoj informaciji, od ukupno planiranih 3.428.000 KM u prošloj godini je odobreno 2.172.500 KM iz tekuće rezerve, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Od planiranih 3.068.000 KM u prošloj godini, Savjet ministara odobrio je 1.812.000 KM, dok je izvršeno 1.684.496 KM.

Preostala sredstva iznose 1.383.503 KM u okviru kojih se nalazi i 128.003 KM odobrenih, ali nerealizovanih.

Tri člana Predsjedništva BiH u 2019. godini su odobrila po 120.000 KM, što je ukupno 360.000 KM, koliko je i bilo planirano.

Parlamentranoj skupštini BiH biće upućena i informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za prvi kvartal 2020. godine, koju je usvojio Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora.

Od planiranih 857.000 KM tekuće rezerve, od januara do marta ove godine Savjet ministara je odobrio ukupno 50.000 KM.

Članovi Savjeta ministara upoznati su danas o četvrtom izvještaju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o monitoringu provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019 i Akcionim planom za njeno provođenje, prema kojim je ostvaren određeni pomak u provođenju Strategije, ali realnost stanja u BiH i percepcija korupcije, kako se navodi, zasjenjuju statističke pokazatelje njenog provođenja.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je od ukupno predviđenih 226 aktivnosti njih 206 realizovano, od čega je 108 aktivnosti potpuno realizovano, 98 djelimično, dok 20 aktivnosti nije realizovano.

Strategija i prateći akcioni plan sadrže pet strateških ciljeva, 69 strateških programa i 226 aktivnosti razvrstanih u 15 različitih vremenskih rokova.

Savjet ministara usvojio je izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa za 2019. godinu, u kojem se navodi da su institucije BiH ostvarile napredak u ovom procesu i pokazale veći stepen proaktivnosti u ovom procesu.

Institucije BiH u prošloj godini su provele 539 konsultacija u izradi pravnih propisa, što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je provedena 281.

Usvojen je i izvještaj o provedenim aktivnostima na realizaciji Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH od marta 2018. do decembra 2019. godine i zaduženo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da nastavi da koordiniše aktivnosti za njegovu realizaciju.

Na sjednici je donesen set zaključaka kojima se žele unaprijediti procesi u ovoj oblasti, a od nadležnih institucija u BiH je, između ostalog, zatraženo je da obezbijede preduslove za pristupanje BiH referentnom sistemu za vremenske prognoze, te da inteziviraju svoje aktivnosti na efikasnoj implementaciji sredstava obezbijeđenih za sprovođenje mjera iz Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH.

Donesenan je i odluka o izmjenama i dopuni odluke o imenovanju članova Odbora za olakšavanje trgovine BiH, kojim će predsjedavati ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, a zamjenik predsjedavajućeg biće zamjenik ministra Ljiljana Lovrić.

U ovaj odbor ranije su imenovani predstavnici nadležnih ministarstava i institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta, uključujući i predstavnike Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora entiteta te Brčko distrikta, a imenovanjem novog saziva Savjeta ministara istekao je mandat dosadašnjim članovima ovog odbora.

Ciljevi Odbora, koji je uspostavljen još 2018. godine, su dalje pojednostavljivanje i harmonizacija carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa međunarodnim standardima uspostavljenim Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine i drugim međunarodnim trgovinskim obavezama BiH.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, donio je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion KM.

Projekat, čija je realizacija planirana u periodu 2020 - 2022. godine, biće finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRЈ za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFRЈ.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donesena je odluka o statusu stranaca za vrijeme važenja odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Ovom odlukom propisuje se postupanje prema strancima koji imaju regulisan status u BiH i otklanjaju posljedice nastale propuštanjem definisanih rokova za strance u vrijeme važenja odluke o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Savjet ministara usvojio je izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana za 2019. godinu, u kojem se daje pregled rezultata i izazova na ispunjenju strateških ciljeva na nivou programskih aktivnosti.

Izvještaj obuhvata ostvarene rezultate u strateškim oblastima pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravde, podrška ekonomskom rastu, te dobro upravljanje i odgovoran sektor.

Sastavni dio Izvještaja su zaključci i preporuke sa prijedlogom mjera za institucije sektora pravde u BiH.