latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:34 ⇒ 15/07/2020 | 08:44 | Autor: RTRS

Kompenzacioni fond izdvojio 13,6 miliona maraka za 2.865 preduzeća (VIDEO)

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske je izdvojio 13,6 miliona maraka za 2.865 preduzeća koja su na indirektan način pretrpjela štetu od pandemije. Odobrena su i sredstva za nabavku dodatnih 25.000 testova na virus korona i proširenje kapaciteta kovid bolnice u staroj zgradi hirurgije u Banjaluci.
Kompenzacioni fond - Foto: RTRS
Kompenzacioni fondFoto: RTRS

Novac iz Kompenzacionog fonda odobren je za 2.865 privrednih društava koji u poslovne probleme nisu dospjeli odlukom Vlade o zabrani ili ograničavanju rada nego drugim faktorima vezanih za pandemiju. Već danas isplaćeni su prvi iznosi društvima koja zapošljavaju 18.000 radnika

- To su oni privredni subjekti koji su pod znacima navoda neometano mogli da posluju, ali su pretrpjeli štetu zbog nerada partnera u okruženjeu, nedostatka sirovina, nemogućnosti prodaje proizvoda i svega sličnog što se dešavalo - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na sjednici je odobrena isplata 1.250.000 maraka Institutu za javno zdravstvo koji treba da nabavi dodatnih 25.000 testova i tako poveća zadovoljavajuće zalihe. Za adpataciju zgrade stare hirugrije u Banjaluci doznačena je suma 1.3 miliona maraka uvećana za PDV. Taj iznos trebalo bi da bude dovoljan za prilagođavanje objekta u funkcionalnu kovid bolnicu.

To je, ističe premijer Višković,  dodatnih 350 ležajeva sa svim onim što jedna takva bolnica mora da ima po standardima koji vrijede u regionu.

Višković je naglasio da je Republika Srpska na svojoj teritoriji pomogla svim radnicima uključujući i zaposlenim u poslovnicama privrednih društava čija je centrala u Federaciji BiH. Očekuje da Federacija na isti način podrži 500 radnika privrednih društava registrovanih u Srpskoj.

- Ovom prilikom apelujem na Poresku upravu i Vladu Federacije da ispoštuje tu obavezu. Ako smo mi, pod znacima navoda, mogli da ispoštujemo radnike kompanija iz Federacije koje ovde imaju poslovnice, ne vidim nijedan razlog da to oni ne učine u Federacijici - rekao je Višković.

Da bi pomogla licima koja su na početku pandemije preuzela sjetvene pakete i poslušala savjet da zasiju što veće površine, Vlada Srpske priprema odluku o otkupu tih proizvoda. Bude li potrebe, Vlada će i sufinansirati mjeru čiji nosilac treba da budu javna preduzeća.

- Bolnice, studentski domovi, javna preduzeća koja imaju restorane u svom sastavu moraju biti u obavezi da te namirnice, voće i povrće otkupe od naših ljudi, a ne da jedemo krompir iz Brazila - naglašava Višković.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda je uplatio 238.000 maraka i tako deblokirao račun Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom u Banjaluci koji je u poslovne probleme dospio usljed pandemije kovida.