latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:49 ⇒ 15/07/2020 | 08:44 | Autor: RTRS

Sudbina Tačija u Hagu zavisi od ishoda izbora u SAD? (VIDEO)

Saslušavanje predsjednika samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija, danas je nastavljeno, nakon što su ga haški istražitelji juče ispitivali šeset sati u vezi sa optužnicom za ratne zločine, podignutom u aprilu ove godine. Odlučuje se o tome da li će optužnica biti potvrđena, a Tači navodi da je odgovarao samo na tehnička pitanja i da ne zna zašto ga terete.
Hašim Tači u Hagu - Foto: Screenshot
Hašim Tači u HaguFoto: Screenshot

Na optužbu da je, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, bio dio grupe odgovorne za ubistvo oko stotinu Srba, Roma i Albanaca, Tači odgovara da, ne zna o čemu je riječ, ali da je došao da pobijedi, čime je ipak demantovao ranije tvrdnje da je pozvan u svojstvu svjedoka.

- Spreman sam da se suočim sa novim izazovima i pobijedim za mog sina, moju porodicu, ljude i zemlju. Niko ne može prepravljati istoriju, ovo je cijena slobode - rekao je Tači.

Za koja tačno ubistva ga terete nećemo znati prije oktobra, kada i ako otpužnica bude potvrđena, kaže nekadašnji prijatelj Haškog tribunala, advokat Branislav Tapušković. A zbog činjenice da otpužnica mora ostati tajna do njenog potvrđivanja, nejasno je u vezi čega su Tačija ispitivali, kaže Tapušković, i dodaje da sumnja da je riječ o nekoj vrsti pritiska na njega.

- Sa tužiocima on nema šta da razgovora. Prema tome, očigeldno je da je on iz nekih poputno drugih razloga otišao u Hag. Tači je tamo otišao sa autoritetom predsjednika Kosova,i tako se i ponaša - kaže Tapušković.

Srbi na Kosovu ne vjeruju da je riječ o probuđenom osjećaju za pravdu Haškog tribunala već o obračunu stranaka na američkim izborima. Kosovo je proizvod demokratske stranke i porodice Klinton, a Evropa trenutno zastupa američku demokratsku stranku. Tači će, kažu, biti procesurian ali ne na osnovu dokaza, već ishoda američkih izbora.

- U osnovi, pitanje Hašima Tačija se očekuje onog trenutka kada budemo znali rezultate izbora u Americi. Kompletna igra koja se igra oko Tačija je da on mora u neku ruku bude procesuiran. Ako demokrate pobijede, on će biti pobjednik i heroj, a ukoliko pobijede republikanci, tu će se postaviti pitanje Tačijeve odgovornosti - naglašava direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević.

Iako su brojni svjedoci ubijeni, a dokazi nestali, dokaza ima i oni su u posjedu KFORA- tvrdi Rakočević. S druge strane, tužioci mogu da zatvore Tačija i zbog onoga što je uradio nakon rata.

- Nije se Hašim Tači nakon rata pretvorio u mirotvorca, on je eliminsao ogroman broj Albanaca koji su mu stali na put. I mnogi žele da govore i svedoče o tome - dodaje Rakočević.

Tači je za advokata imenovao DŽefrija Najsa i ovo je prvi slučaj u svijetu da jedna osoba na osnovu istih dokaza radi i kao tužilac i kao branilac, što se kosi sa svim principima, rekao je Tapušković.