latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:51 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Banja Guber, uz NP Drina, nosilac turizma srebreničke regije (VIDEO)

Nacionalni park Drina, koji se nalazi na području opštine Srebrenica trebalo bi da sa Banjom Guber u narednom periodu postane nosilac turističkog razvoja ovog kraja, ali i Republike Srpske. Ideja je da zajedno sa susjednim Nacionalnim parkom Tara u Srbiji bude formiran jedinstven turistički prostor.
Banja Guber (foto: bih-x.info) - Foto: RTRS
Banja Guber (foto: bih-x.info)Foto: RTRS

Banja Guber polako dobija prijeratni sjaj jugoslovenskog bisera banjskog turizma. Tu su šetalište, ljekoviti izvori, priroda i ugostiteljska ponuda sa domaćom kuhinjom.

 Poseban doživljaj su crnogorične šume ove vazdušne banje. Šetnja i čist vazduh lijek su za tijelo i dušu, a 48 izvora mineralne ljekovite vode, nekadašnje banjsko lječilište, biće valorizovano izgradnjom smještajnih kapaciteta i rekonstrukcijom šetališta.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, ističe da je ova banja poznata u svijetu i da se o njoj ne treba mnogo pričati, ali da se treba sve pokrenuti sa mrtve tačke.

I Nacionalni park Drina treba da doprinese razvoju turizma u Podrinju. Posebno se ističu kanjon Drine, Pančićeva omorika kao endemska vrsta i srednjovjekovni gradovi na Drini.

Blizina arheološkog lokaliteta Rimski grad u Skelanima, zajedno sa Bajinom Baštom i Tarom u Srbiji, omogućiće raznovrsniju ponudu za buduće domaće i strane posjetioce ovog kraja.