latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:51 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kod Broda akcija za gradnju kuća ugroženim porodicama (VIDEO)

Invalidu i bivšem borcu Vojske Republike Srpske Obradu Petroviću, te sedmočlanoj porodici Petrović mještani i lokalna samouprava u Brodu, grade kuće u Liješću. Građevinski materijal za oba objekta je dopremljen. Od ponedjeljka očekuju akciju za početak izgradnje.
Brod - akcija za gradnju kuća ugroženim porodicama - Foto: RTRS
Brod - akcija za gradnju kuća ugroženim porodicamaFoto: RTRS

Sedmočlana porodica Zečevića i Petrovića iz Liješća kod Broda, godinama živi u 30 kvadrata skoro nemogućnim i nehigijenskim uslovima.

Akciju za izgradnju kuće pokrenulo je Udruženje roditenja sa četvoro i više djece. Na poziv putem društvenih mreža, za 20 minuta, za pomoć su se počeli javljati dobrotvori, među kojima je i sam načelnik Opštine.

U Udruženju pitaju zašto ovih sedmoro djece ne bi moglo da žive normalno kao i većina njihovih vršnjaka.

I teško oboljeli 60-godišnji Obrad Petrović iz Liješća, borac prve kategorije, živi u kući od 25 kvadrata koja prokišnjava. i kroz čija vrata prolaze gmizavci. Oni koji su pokrenuli inicjativu za izgradnju nove kuće kažu da je Obrad u nevjerici.

- Јako teško je podnio psihički činjenicu da će dobiti novu kuću, jer nije uopšte vjeroao da tako nešto može da se desi poslije svih nedaća kroz koje je prošao - ističe inicijator akcije Mirko Čelar.

Temelji su urađeni, a materijali za obje kuće dopremljeni su zahvaljujući humanim ljudima i opštini bez čije pomoći, kažu, ne bi ništa bilo urađeno. Lokalna samouprava je do sada izdvojila 15 hiljada maraka, a račun za preostale potrebe za gradnju, nije zatvoren.

Obje porodice Petrovića će uz akciju mještana, poznanika i prijatelja, uskoro useliti u svoje nove kuće, najavljuju aktivisti koji su i pokrenuli gradnju ove dvije kuće.