latinica  ћирилица
14/07/2020 |  20:02 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Košarac-Bjelica: Konkretnim mjerama poboljšati saradnju sa Savjetom ministara

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da opština Sokolac ima intenzivnu i produktivnu saradnju sa institucijama Republike Srpske, prije svega Vladom, kabinetom predsjednika Republike i srpskim članom Predsjedništva BiH, i naveo da je sa načelnikom te opštine Milovanom Bjelicom danas razgovarao o konkretnim mjerama za poboljšanje saradnje sa Savjetom ministara.
Sokolac - Košarac - Bjelica - Foto: SRNA
Sokolac - Košarac - BjelicaFoto: SRNA

Košarac je tokom današnje posjete opštini Sokolac naglasio da je neophodno poboljšati saradnju sa Savjetom ministara i istakao da je jedno od primarnih pitanja zajednički rad na revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i sjemenskog krompira, budući da ovo ministarstvo, odnosno sektor za poljoprivredu u njegovom sastavu ima kontakte sa međunarodnim institucijama koje se tim pitanjem bave.

- O tome ćemo razgovarati u narednim danima - najavio je Košarac.

On smatra da je oživljavanje rada ovog centra dobra šansa za opštinu Sokolac, za univerzitete u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, te za edukaciju poljoprivrednih proizvođača kada je riječ o proizvodnji sadnog materijala i plasteničkoj proizvodnji.

Košarac vjeruje da će Sokolac i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara imati vidljive politike u tom kontekstu.

On je naglasio da će od ove godine krenuti realizacija projekta od 34 miliona KM, posredstvom UNDP-a, od sredstava Evropske unije za grant za razvoj poljoprivrede, ističući da je tu jedna od jakih komponenti i šansi za opštinu Sokolac.

Košarac smatra da je šansa za Sokolac i u činjenici da na području te opštine bude proizvedeno između 4,5 i 5,5 miliona litara mlijeka, da Sokolac može da unapređuje ovu vrstu primarne poljoprivredne proizvodnje i da zainteresovani proizvođači i pravna lica mogu da apliciraju za ta sredstva.

On je najavio podršku i veoma značajnom projektu razvoja ruralnog oblika turizma "Via Dinarika", u koji je uključena opština Sokolac na lokalitetu Crvene stijene, te najavio pomoć Ministarstva u unapređenju brendiranja romanijskog skorup-kajmaka.

- Svjesni činjenice da će biti velike posljedice na privredu u Srpskoj i Federaciji BiH usljed epidemije kovida-19, na nivou Savjeta ministara formirana je grupa za socio-ekonomski odgovor i mogu da kažem da su vrlo vidljive i jasne politike Vlade Republike u okviru različitih segmenata pomoći privredi - rekao je Košarac nakon razgovora sa načelnikom opštine Sokolac.

Košarac je dodao da epidemija još traje i da nije potpuno završena analiza svih posljedica, ali da je važno da institucije, opredijeljene da na osnovu unutrašnjih finansijskih kapaciteta i u kontekstu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugim finansijskim institucijama, traže odgovore da bi uspjeli sanirati posljedice virusa korona na privredu i opšti ekonomski ambijent u Srpskoj i FBiH.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je danas novinarima da je poseban naglasak na sastanku sa Košarcem bio na pitanjima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, te naveo da je opština pripremila projekte iz svih oblasti o kojima je danas razgovarano.

Bjelica je istakao da je na području opštine Sokolac urađeno mnogo uz podršku svih viših nivoa vlasti.

- Imamo problem sa likvidnošću opštine, i to će sigurno biti prisutno i u narednom periodu, imamo i višak radnika u opštini i u lokalnim ustanovama koje su u njenom sastavu, ali izdržavamo uz podršku Vlade Srpske i uspijevamo da premostimo finansijske probleme u kojima se nalazimo - naveo je Bjelica.

On je naglasio da su sredstva koja nedostaju ovoj opštini uglavnom usmjerena na sufinansiranje projekata koje sokolačka lokalna uprava realizuje u saradnji sa finansijskim institucijama, nadležnim ministarstvima u Vladi Srpske i ambasadama.

Bjelica se nada da će današnji sastanak sa ministrom Košarcem dati rezultate u narednom periodu podrškom projektima u okviru razgovora sa predstavnicima finansijskih institucija i jednog broja ambasadora.

Razgovoru Košarca i Bjelice prisustvovao je i generalni direktor preduzeća Šume Republike Srpske Slaven Gojković.