X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  21:21 | Izvor: SRNA

Bakalar sa predstavnicima međunarodne zajednice o izborima

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar razgovarao je danas sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH o finansijskim problemima organizacije lokalnih izbora ove godine, te izrazio nadu da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020.
Željko Bakalar - Foto: klix.ba
Željko BakalarFoto: klix.ba

Bakalar je, na onlajn sastanku upoznao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, šefa Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek, ambasadore SAD Erika Nelsona, Francuske Gija Rusona, Njemačke Margaret Uber, Italije Nikolu Minasija, te zamjenika ambasadora Velike Britanije u BiH Rut Vajsmen i šefa Pravne službe Delegacije EU u BiH Branka Rajića, o sadržaju pisma koje je CIK juče uputio članovima Kolegijuma oba doma parlamenta BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a je saopšteno da je Bakalar učesnicima sastanka prenio da je ovim dopisom još jednom ukazano na činjenicu da nisu obezbijeđena sredstva za sprovođenje lokalnih izbora ni dva mjeseca nakon raspisivanja, što je bila zakonska obaveza institucija BiH.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će usvajanjem budžeta biti obezbijeđena sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. godine u predviđenim rokovima, navodi se u saopštenju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra će na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj u četvrtak, 9. jula, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.