X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
15/07/2020 |  10:19 ⇒ 10:29 | Izvor: sputniknews.com

Rusi napravili vakcinu: Do kraja godine 200 miliona doza

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da je do kraja 2020. godine moguće proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Institut "Gamalej".
Virus korona (foto:mreza-mira.net) -
Virus korona (foto:mreza-mira.net)

- Zahvaljujući proizvodnji ove vakcine uz partnerstvo sa nekoliko zemalja moći ćemo da proširimo njenu proizvodnju na 200 miliona doza do kraja godine - napisao je Dmitrijev u svojoj kolumni za "Njuzvik".

On ističe da su ovakve adenovirusne vakcine razvili ruski Institut "N.F. Gamalej" i Univerzitet u Oksfordu u saradnji sa kompanijom "Astra Zeneka" i kineskom kompanijom "Kansino bajolodžiks".

Prema njegovim riječima, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru ove godine, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sljedeće godine, jer je još uvijek potrebno da se ispita na bezbjednost i uticaj na plodnost.

Dmitrijev procjenjuje da će sljedeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, "što će omogućiti svijetu da se efikasno bori protiv virusa korona".

Dmitriev je dodao i da se prvi ruski lijek za virus korona "Avifavir" već isporučuje u inostranstvu, a njegova proizvodnja povećana je na 300 hiljada doza mjesečno. Kupuju ga, između ostalog, Bjelorusija, Kazahstan, Kolumbija, Brazil, Bugarska, Meksiko, Saudijska Arabija, Peru – ukupno više od 50 zemalja.