latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:36 ⇒ 11:53 | Autor: sputniknews.com

Erdogan: Promjenom statusa Aja Sofije ispravljena istorijska greška

Izmjenivši status Aja Sofije iz muzeja u džamiju, turske vlasti su ispravile istorijsku grešku napravljenu 1934. godine, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Sproveli smo volju 83 miliona naših građana. Šta s tim što je 1934. godine pretvorena u muzej? Sada mi ispravljamo tu grešku. To je naše suvereno pravo - rekao je Erdogan novinarima.

On je istakao da je Aja Sofija pretvorena iz muzeja u džamiju, a ne iz crkve u džamiju.

- Za vreme vladavine Fatiha (sultana Mehmeda Drugog Osvajača) našli smo je u ruševinama, a zatim smo je mi pretvorili u blago. Vijekovima smo brinuli o njoj, proširivali je, činili je još ljepšom. Neka se niko ne brine, nastavićemo da čuvamo Aja Sofiju kao blago, njenu kulturnu vrijednost - rekao je turski predsjednik.

On je dodao da turske vlasti rade na restauraciji crkava i sinagoga.

- Nipošto ne osjećamo neprijateljstvo prema predstavnicima drugih religija, naprotiv – poštujemo ih. Imamo četiri-pet puta više vjerskih građevina za ljude koji nisu muslimani, nego što Evropa ima za muslimane - rekao je on.

Status Aja Sofije
Turski predsejdnik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom vijeku za vrijeme cara Јustinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.