latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:41 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Usvojen Prijedlog zakona o budžetu u prvom čitanju

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Budžet institucija BiH za 2020. godinu u prvom čitanju.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Za ovaj Prijedlog je glasalo 26 poslanika, protiv je bilo njih pet, dok je pet bilo suzdržano.

Na sjednici održanoj prošle sedmice, nije bilo potrebne entitetske većine za glasanje, pa su tačke upućene Kolegijumu na usaglašavanje.

Prema Prijedlogu koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH, Budžet za ovu godinu iznosi 1,8 milijardi maraka

Poslanici će glasati i o prijedlogu zaključka poslanika Aide Baručije, Јasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta kojim se traži da se Savjet ministara zaduži da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcionisanje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Savjetu ministara.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je krajem juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

U Prijedlogu budžeta planirana su sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.