latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:38 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Delegati iz reda Srba traže hitan sastanak sa resornim ministrima

Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović, Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac uputili su zahtjev za hitan sastanak, zbog neadekvatno uskladištenog otpada na prostoru Drvara i Bosanskog Grahova, federalnom ministru životne sredine i turizma Editi Đapo i ministru građevinarstva, obnove, prostirnog uređenja i zaštite životne sredine u Livanjskom kantonu Hikmetu Hodžiću.
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac) -
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac)

- Imajući u vidu da dosadašnje preduzete aktivnosti nisu dale značajne rezultate, te se otpad i dalje nalazi u tim opštinama, upućujemo zahtjev za hitno održavanje sastanka kako bismo zajedničkim djelovanjem postigli zajednički cilj, a to je odvoz otpada - naveli su delegati iz reda Srba.

Oni su izjavili Srni da su predložili da sastanak bude održan u petak, 17. jula, u prostorijama opštine Drvar.

Načelnik Drvara Dušica Runić rekla je da još nisu stigli rezultati analize uzoraka otpada koji je iz Italije istovaren na području te opštine.

- Već 15 dana smo u agoniji. Opština je uputila inicijativu da se poništi kantonalno rješenje, ali nema odgovora. Poslali smo i zahtjev za nezavisno uzorkovanje otpada i ni na to nismo dobili odgovor. Dokle više da čekamo i kako su sada neažurni, a dozvole za uvoz su dobijene ekspresno brzo i od Livanjskog kantona, i od FBiH - ukazala je Runićeva.

Tekstilni otpad koji je preuzeće "Krom reciklaža" Drvar deponovalo na području Drvara, Bihaća i okoline Sarajeva biće vraćen u Italiju, odakle je i uvezen, rekla je ranije Srni ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo.