latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:43 ⇒ 13:50 | Autor: RTS

Vučić: Vakcina protiv Kovida-19 do kraja godine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Srbija prije kraja godine imati vakcinu protiv virusa korona, navodeći da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja već daje vakcinu ljudima.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Vučić je naveo da je Srbija gleda da bude u prvih 30 zemalja koje će nabaviti vakcinu protiv Kovida-19 i da su u toku pregovori sa zemljom koja već daje vakcinu, kao i da se nada da će ona stići u Srbiju do kraja ove godine.

- Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom, vezanim za vakcinu. Testiranje je završeno i daje se ugroženima. Mi se nadamo da prije kraja ove godine možemo da imamo tu vakcinu, koja bi bila spas za Srbiju u potpunosti, i za ekonomiju i za cijelu zemlju - rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je da se Srbija suočava sa velikim brojem zaraženih.

- Beograd i Novi Sad opet vode u broju novozaraženih, tu nema dileme. Mi više ne znamo gdej da smještamo ljude, ali tražimo rješenje. Ono što je u našoj moći, radimo, ali ne razumijem druge koji ne brinu o zdravlju nacije. Danas će sigurno biti veći broj nego juče - dodao je Vučić.

Kako kaže, postoji problem sa smještajem oboljelih.

- Ne znamo više gdje da smještamo ljude. Zamolićemo da nam u Areni omoguće prikopčenje gasnog razvodnika - dodao je Vučić.

On je naveo da ne razumije ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave više ličnim interesima nego zdravljem nacije.

Istakao je da se nastoji da se u naredna tri do četiri dana prevaziđu žarišta, i da se krajem nedjelje krene sa smanjenjem broja novozaraženih.

Ukazao je i da se mora ubrzati izdavanje rezultata testiranja.

Međutim, dodao je da se devet puta više testira od po veličini druge zemlje u regionu.

- Moramo da ubrzamo da stižu rezultati u roku od 24 časa - rekao je Vučić.