latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:50 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Potpisan protokol o saradnji

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović i vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Јasna Milešević potpisale su danas u Banjaluci protokol o saradnji kako bi geoprostorni podaci ovog Zavoda bili dostupni na geo-portalu RUGIPP-a.
Predragović, Milešević - potpisan protokol o saradnji - Foto: SRNA
Predragović, Milešević - potpisan protokol o saradnjiFoto: SRNA

Predragovićeva je rekla novinarima nakon potpisivanja da RUGIPP u svoj nadležnosti ima poslove vođenja i održavanje geo-portala Republike Srpske, što znači da svi geoprostorni podaci koje proizvode i ostale institucije takođe trebaju da budu dostavljeni ovoj upravi kako bi bili dostupni na tom portalu.

- Geoportal je pristupna tačka koja omogućava zainteresovanima da na jednom mjestu mogu da potražuju, pretražuju i budu im dostupni svi podaci koji se tiču geo-prostora i u uspostavljanju tog portala Uprava je već sa nekoliko institucija, zavoda i agencija zaključila protokol o saradnji na način da preuzimamo njihove podatke kako bi smo ih obradili i pripremili u zajedničkom formatu - navela je Predragovićeva.

Ona je dodala da se u slučaju ovog Zavoda radi o podacima zaštite spomenike, nekih nacionalnih parkova, spomenika kulture i drugih koji bi trebali biti sadržani na geoportalu.

Mileševićeva je rekla da je i ranije bilo razmjene podataka između ovog Zavoda i RUGIPP-a, ali da će potpisivanje protokola biti jedno formalno ozvaničenje saradnje.

Ona je navela da se Zavod sastoji od dva odjeljenja - Odjeljenja za kulturno i Odjeljenja za prirodno nasljeđe, kao i da se u Zavodu jedan informacioni sistem vodi za prirodno, a drugi za kulturno nasljeđe.

- Potpisivanjem ovog sporazuma svi ti podaci biće distribuisani RUGIPP-u i biće pohranjeni na jednom mjestu - istakla je Mileševićeva.