latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:57 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Pašalić: Učinićemo sve da institucije kupuju domaću hranu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske stimulisala stanovništvo i poljoprivredne proizvođače da ove godine zasade više nego obično i da se sada ne može dozvoliti da se uvozi voće i povrće, a da domaća proizvodnja ostane neutrošena.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

Pašalić je naglasio da je zbog toga namjera Vlade Srpske da definiše obavezu korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih javnih preduzeća i ustanova.

- Mi ćemo učiniti sve da naše institucije prvenstveno kupuju domaću hranu, jer ne vidimo smisla da naše bolnice, studentski i đački domovi kupuju hranu iz uvoza, a da imamo dovoljne količine te hrane koju prizvode naši proizvođači - rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je najavio da će Vlada uvesti još neke mjere kada je riječ o stimulaciji otkupa, od čega će posebnu korist imati subjekti koji se bave preradom ovih proizvoda.

Komentarišući najave proizvođača šljive iz BiH da će blokirati granične prelaze zbog problema sa izvozom proizvoda u zemlje EU, Pašalić je rekao da je problem nastao zato što je hrvatska fitosanitarna inspekcija organizovala rad samo po jednog fitosanitarnog inspektora.

- To znači da naši proizvođači mogu da izvezu svježe voće i povrće na samo dva prelaza i to tokom jedne smjene. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac intervenisao je u nadležnom ministarstvu Hrvatske da se pokuša obezbijediti rad u više smjena, jer je sada intenzivan transport svježeg voća i povrća - objasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, imamo dobar proizvod i kupce, ali zbog čekanja tih vozila na granicama dolazi do narušavanja kvaliteta samih proizvoda.

- Kada proizvodi stignu na odredište ne budu onog kvaliteta kojeg u stvari treba da budu i kupci s pravom negoduju. Mislim da će se napraviti određeni iskorak u rješavanju ovog problema, a smatram i potpuno legitimnim protest poljoprivrednih proizvođača jer oni moraju da se bore za svoje interese - istakao je Pašalić.

Govoreći o sistemu za zaštitu geografskog porijekla odrđenih poljoprivrednih proizvoda, koji je započela Agencija za bezbjendost hrane BiH, on kaže da je dobro što se imaju neki proizvode koji su specifični.

- Tu oznaku za sada imaju livanjski sir, nevesinjski krompir i visočka pečenica. Kada imate oznaku porijekla ili ste zbog nečega drugačiji, to vam daje priliku da bolje plasirate taj proizvod na tržištu. Trenutno pokušavamo da na ovaj način u Drvaru zaštitimo neke proizvode od drenjka, poput pekmeza i raznih čemova - dodao je Pašalić.