latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:44 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Komisija za finansije odbila amandmane opozicije

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržala amandmane na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali je u drugoj komisijskoj fazi podržala prijedlog zakona u obliku dobijenom od Predsjedništva BiH.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Tri amandmana na predloženi budžet predložili su poslanici Naše stranke, DF-a dva, a po jedan Klub poslanika SDS-PDP, te poslanik A-SDA Јasmin Emrić i njima je bilo predviđeno da se sredstva sa određenih stavki preusmjere za druge namjene.

Ministar finansija i budžeta u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda istakao je da su amandmani tehnički neispravni i upozorio da bi u slučaju da budu usvojeni, Dom naroda razmatrao različit tekst prijedloga budžeta u odnosu Predstavnički dom.

Članovi Komisije podržali su u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu.

Nakon završetka sjednice Komisije za finansije i budžet, uslijediće hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će Prijedlog zakona o budžetu biti razmatran u drugom čitanju, u obliku dobijenom od Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je krajem juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH,a ostatak na finansiranje duga BiH.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.