latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:36 | Autor: SRNA

Trifunović: Nema Tačijeve odgovornosti bez odgovornosti komandanata KFOR-a

Koordinator srpskih udruženja porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosmetu Milorad Trifunović kaže da ne očekuje da će bivši komandant terorističke OVK Hašim Tači i njegova desna ruka Kadri Veselji zajedno sa ostalih desetak najodgovornijih albanskih zločinaca odgovarati za zločine nad Srbima i nealbancima, jer "u tužilaštvu i sudnicama sjede predstavnici država koje su osmislile projekat nezavisno Kosovo".
Milorad Trifunović - Foto: SRNA
Milorad TrifunovićFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, da bi pravda stigla odgovorne, morali bi biti isključeni svi koji dolaze iz zemalja iz kojih je sačinjen projekat "progonom Srba do nezavisnog Kosova".

- Mora odgovarati upravo pet komandanata zona Kfora - Nemačka-Prizren, Italija-Peć, Velika Britanija-Kosovski okrug, Francuska-Kosovska Mitrovica /sever Kosova/ i SAD-Kosovsko pomoravlje, kao i komandant Kfora Mihail DŽekson i /bivši/ šef Unmika Bernar Kušner zajedno sa vođama terorističke OVK. U periodu od povlačenja srpske vojske i policije, 11. juna 1999. godine do isteka 2000. godine, 75 odsto Srba sa spiska ubijeno je, nestalo ili kidnapovano i proterano oko 200.000 Srba - naveo je Trifunović.

On naglašava da će sve dok međunarodna zajednica ne shvati da "dželatu ne može suditi dželat" pitanje odgovornosti bivših komandanata OVK biti čisto političko i da je teško vjerovati da će bilo ko odgovarati, počevši od Tačija.

- Mi smo tražili, dostavili desetine hiljada pisanih izjava, stotine hiljada fotografija i drugog dokaznog materijala, ali ispada da je taj materijal završio u rukama onoga koji sada zastupa Tačija /bivši haški tužilac DŽefri Najs/ - kaže Trifunović.

On je istakao da je Specijalni sud u Hagu posljednja šansa, ali je izrazio bojazan da će Tači svoje izjašnjavanje u tužilaštvu, po još nepotvrđenoj optužnici, iskoristiti za nagodbu.

- Sebe će abolirati, ali će sud nastaviti da radi i pred njim se neće suditi ljudima po čijem su nalogu izvršeni masakri u Starom Gracku, Livadicama, Volujku, Obiliću, Cernici, već izvršiocima i običnim plaćenicima - smatra Trifunović.

Trifunović nije želio da komentariše ulogu DŽefrija Najsa, ali je rekao da jedino što od njega očekuje jeste da kaže - "nema dovoljno dokaza u slučaju Tači i ostali", jer je, kako navodi, te dokaze davno proslijedio Tačiju i njegovim saradnicima na obradu.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i danas će biti saslušavan u tužilaštvu Specijalnog suda u Hagu zbog optužbi da je kao nekadašnji komandant terorističke OVK-a učestvovao u ubistvu oko stotinu Srba, Albanaca, Roma i političkih protivnika.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK-a predalo je krajem juna vijeću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedjela.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izvještaj Savjeta Evrope u kojem je navedeno nekoliko bivših vođa terorističke OVK-a koji su umiješani u ratne zločine.