latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:45 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Ristić za RTRS: Mobilna bolnica prodata Turskoj (AUDIO)

Pokretna bolnica koja je bila nabavljena za Republiku Srpsku, a potom vraćena, zbog odugovlačenja sa procedurama u Agenciji za lijekove BiH, prodata je u Tursku, za duplo više novca.


Slavenko Ristić (foto:noviglas.info) -
Slavenko Ristić (foto:noviglas.info)

Vlasnik TR Bratunac i firme Balkan Global Slaven Ristić potvrdio je za RTRS da je bolnicu prodao za 4,8 miliona evra.
U toku je rascarinjenje, demontaža i transport bolnice.

Podsjećamo, Srpska je mobilnu bolnicu platila 4,2 miliona maraka, što je, prema Ristićevim riječima, bila ponuda bez profita i zarade.

Vlada Republike Srpske u jeku pandemije, 21. marta donijela je odluku o nabavci pokretne bolnice sa 500 kreveta, površine 6.000 kvadrata, posredstvom Instituta za javno zdravstvo.

Republički štab za vanredne situacije 29. maja naložio je da ugovor sa preduzećem Balkan Global bude raskinut zbog neizvršenih ugovornih obaveza isporučioca.

Kompanija Balkan global polovinom uplatila je 4,29 miliona maraka na račun Instituta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ga je Ristić obavijestio da je mobilna bolnica, koju je Vlada Srpske trebala da nabavi po cijeni od 4.2 miliona maraka, prodata za oko pet miliona evra Turskoj.

On je dodao da misli da je bolnica i tada bila potrebna, a da ne isključuje mogućnost da će biti potrebna i u budućnosti.

- Nismo se trebali osvrtati na neke paradere koji idu tamo, slikaju se, kao nešto govore kao da živimo u idealnim uslovima. Kao da je neko namjerno htio nekog da prevari. Nije niko htio da prevari. Kako sada Turskoj valja po duplo većoj cijeni nego što smo mi platili. Čovjek je htio da nama učini, a na kraju od njega napravili lošeg momka, što, naravno, treba odbaciti - istakao je Dodik.

Dodik je dodao i da to nisu postupci koji se mogu nazvati opozicijom, nego destrukcijom.

- Time se odmaže društvu u cjelini. Šta ako se pojavi veći broj zaraženih? Ko kaže da neće? Ne kažem ni da hoće, ja nemam pojma, ali moja odgovornost jeste da opremimo i osposobimo sistem, da služamo struku, a da nam struka kaže šta nam treba - rekao je Dodik.