latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:48 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Vlast objavila rat Bogu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da je vlast u Crnoj Gori objavila rat Bogu, a ne narodu ili njemu.
Amfilohije - Foto: AFP
AmfilohijeFoto: AFP

Mitropolit Amfilohije je, nakon liturgije na praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice u crkvi u Bijeloj, kod Herceg Novog, služene povodom hramovne slave ove svetinje, ocijenio da se na temeljima drevnog gonjenja Crkve, nastavlja i njen današnji progon i zločini svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori.

Njegovo visokopreosveštenstvo naglasio je da je Crkva progonjena od savremenih vladara i gonitelja, koji nisu nadahnuti duhom velikih hrišćanskih vladara kakvi su bili car Konstantin, car Јustinijan, Nemanjići i Petrovići, već duhom prokletog cara Dukljanina, kako ga je narod nazvao i zapamtio jer je progonio i ubijao hrišćane.

- Oni koji su na vlasti hoće da unište Crkvu Božiju. Treba da shvate i ovi koji su sada ovdje kod nas na vlasti da su objavili rat Bogu, a ne Amfilohiju ili narodu u Crnoj Gori. Onaj koji sa Bogom ratuje, on gubi i svoj obraz i dušu, odriče se svih istinskih i pravih vladara koji su vladali ovim prostorima od vremena cara Konstantina do vremena kralja i gospodara Nikole Petrovića - istakao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je rekao da se vlast odriče svojih pravih prethodnika pokušavajući da uspostavi ideologiju prokletog cara Dukljanina i ostalih lažnih vladara kroz vijekove, te ukidajući one blagoslovene zakone koje je Gospod propisao za čovjeka i ljudsku prirodu.

- Zato je danas ta obezbožena vlast na svojoj skupštini prvo ozakonila zakon čedomorstva. To samo mogu bezumni ljudi i narodi jer dijete koje se začne u materinoj utrobi, bilo da je od tri mjeseca ili tri godine ili trideset godina, to je isto dijete - ukazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je i na nedavno usvojen zakon o istopolnim brakovima, koji, kako je naglasio, negira i ljudsku prirodu i Božije prizvanje čovjekovo.

Njegovo visokopreosveštenstvo naglasio je da je Crkva Hristova danas prisutnija u svijetu više nego u davna vremena, ali, sa druge strane, gotovo je više nego ikada prije progonjena.

Prema njegovim riječima, taj zli i opaki demonski duh onih koji su nekada gonili Crkvu živi i danas.