latinica  ћирилица
15/07/2020 |  18:03 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Aćić: U Novom Gradu u različite projekte uloženo 1,7 miliona KM

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je da je u proteklom periodu, posredstvom Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, a kasnije Sekretarijata, u različite projekte u Novom Gradu uloženo 1.760.000 KM.

Aćić je rekao Srni da je riječ o projektima obnove i rekonstrukcije kuća, interventnim sredstvima za sanaciju djelimično oštećenih objekata, sredstvima za sanaciju vjerskih objekata te subvencijama za zakup prostora korisnicima alternativnog smještaja.

- U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja uloženo je oko 30.000 KM za sanaciju jednog stambenog objekta. Prošle godine je za rekonstrukciju puta u naselju Matavazi uloženo 25.000 KM. Planirano je da ove godine za nastavak rekonstrukcije puta bude izdvojeno 40.000 do 50.000 KM - rekao je Aćić.

On je rekao da se uskoro očekuje aktiviranje Komisije za izbjeglice BiH na nivou zajedničkih institucija, te da će on u ime Vlade Republike Srpske biti član.

- Imaćemo mogućnost da odlučujemo o projektima jer se na godišnjem nivou planira oko 2.100.000 KM, odnosno za 2019. i 2020. godinu 4.200.000 KM, od čega je 40 odsto planirano za projekte od interesa za srpsku izbjegličku populaciju - naglasio je Aćić.

Aćić je sa zamjenikom načelnika opštine Novi Grad Bojanom Lukačem razgovarao i o potrebi izgradnje kolektivnih zgrada za stanovanje izbjeglica koje do kraja 2021. godine ne budu stambeno zbrinute.

Lukač kaže da je tokom sastanka razgovarano o odredbama Zakona o socijalnom stanovanju jer ova lokalna zajednica do sada nije učestvovala u javnim pozivima za izgradnju zgrada kolektivnog stanovanja.

- Posredstvom Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije realizovani su projekti putne infrastrukture i vodosnabdijevanja. Smatramo da opština Novi Grad, kao pogranična opština u kojoj je veliki broj izbjeglih i raseljenih lica te povratnika, u narednom periodu treba da bude obuhvaćena značajnim sredstvima za projekte - ocijenio je Lukač.

On je rekao da će uskoro biti potpisan sporazum o nastavku rekonstrukcije puta u naselju Matavazi.

Prema njegovim riječima, danas je između ostalog rečeno da će direktor Sekretarijata organizovati sastanke sa načelnicima lokalnih zajednica kako bi ih upoznao o planiranim projektima i načinom apliciranja za sredstva koja budu na raspolaganju.