latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:13 ⇒ 16/07/2020 | 07:27 | Autor: RTRS

Usvojen Prijedlog budžeta institucija od 1,8 milijardi KM (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu od 1,8 milijardi KM.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Sudbina budžeta ipak još nije izvjesna, jer je usvojen uprkos protivljenju HDZ-a i SDP-a koji značajno participiraju i u Domu naroda BiH, a o ovom dokumentu izjašnjavaće se 21. jula. Za HDZ , kamen spoticanja budžetu za ovu godinu moglo bi biti i eventualno imenovanje Selme Cikotića za ministra bezbjednosti BiH, koji je od Komisije za imenovanje Savjeta ministara danas dobio preporuku.

Uz budžet usvojen je samo jedan amandman poslanika Јasmina Emrića koji je tražio 450.000 KM za Unsko-sanski kanton radi suzbijanja migrantske krize. Ministar finasija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda objasnio je da je izvor ovih sredstava u amandmanu preciziran i da će , ukoliko bude prihvaćen u Domu naroda, biti obezbijeđena iz direktnih transfera.

No, kako se i današnje usvajanje budžeta odvijalo pod sjenkom uslovljavanja imenovanjima na relaciji HDZ – SDA pojavile su se spekulacije o načinu na koji će HDZ postići zacrtane ciljeve.

- Ne znam odakle vam to da HDZ neće doći na sjednicu - rekao je Vjekoslav Bevanda ministar finasija i trezora BiH.

Hoće li na tasu prevagnuti potreba donošenja budžeta zbog mogućnosti održavanja lokalnih izbora saznaćemo 21. jula, ali barem verbalno, svi su podsjećali na tu obavezu. IZ SNSD-a podsjećaju i da je odavno trebalo početi s pripremama budžeta za narednu godinu.

Bursaćeva je izrazila nadu da je prošlo vrijeme opstrukcija u funkcinisanju institucija BiH i da je vrijeme da se priprema budžet za narednu godinu.

Klubovi SDS-a i PDP-a bili uzdržani tokom glasanja o Prijedlogu budžeta jer nije usvojen nijedan amandman koji su uložili. Nejasno im je za šta su namjenjena sredstva iz budžetska rezerve...

- 30 miliona budžetske rezerve, da li je za NATO put - rekao je Šarović.

Šaroviću je odgovor ponuđen iz SDA

- Tekuća rezerva troši se u trećem kvartalu, zna se kako se raspodjeljuje - odgovorio je Adil Osmanović predsjedavajući Kluba SDA.

Da su od puta u NATO ostala samo obećanja postaje jasno i SDP-u, koji budžet i nije podržao jer sredstva za ANP nisu jasno naglašena. A nakon sjednice doma, istina nejasnu, podršku za poziciju ministra bezbjednosti BiH Selmu Cikotiću dala je Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u krnjem sastavu sa 9 od 14 članova. Četiri su glasa bila za, tri protiv i dva uzdržana, a i ova odluka ide na potvrđivanje u Predstavnički dom.