latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:22 ⇒ 16/07/2020 | 08:57 | Autor: RTRS

FBiH i dalje odbija da podrži radnike privrednih društava iz Srpske (VIDEO)

Dok Republika Srpska sve vrijeme pandemije novčano pomaže radnicima poslovnih jedinica preduzeća iz Federacije, taj entitet i dalje odbija da podrži radnike privrednih društava iz Srpske.
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS

Današnje obrazloženje federalnog Ministarstva finansija za takvo postupanje utvrdilo je namjeru Privredne komore Republike Srpske da na sudu potraži zaštitu prava više od 1.500 radnika.

Federalna Vlada tvrdi da nema zakonski osnov za subvencionisanje doprinosa radnicima poslovnih jedinica preduzeća registrovanih u Republici Srpskoj.

Za razliku od Republike Srpske koja je novčano pomogla svim radnicima na svojoj teritoriji, Federacija je odredila drugi princip mjera za ublažavanje krize. On iskuljučuje više od 1.500 radnika.

- Obveznici uplate doprinosa su poslovni subjekti isplatioci plata – rezidenti Federacije BiH, a ne poslovne jedinice - navode u Vladi FBiH.

Da je ovaj odgovor apsurdan i neznalački tvrdi predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Kaže da je obrazloženje suprotno zakonu i da razotkriva lažnu političku tvrdnju da Republika Srpska blokira ekonomske procese.

- Svi radnici koji rade u poslovnim jedinicama privrednih društava Republike Srpske u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH su prijevaljeni u Poreskoj upravi Federacije. Tamo im isplaćuju i doprinose i plate. Ti su radnici, na neki način, državljani Federacije Bosne i Hercegovine i upravo taj odgovor je apsurdan i pisao ga je neko ko se ne razumije u problem - rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Vlada Federacije odbacila je princip reciprociteta, iako bi i po njemu imala obavezu da novčano podrži manji broj radnika nego što je obuhvatila Vlada Republike Srpske pomažući zaposlene u privrednim filijalama iz drugog entiteta.

- Mi smo pomogli radnike u Republici Srpskoj iz poslovnica iz Federacije kao i ostale radnike Republike Srpske. Prema tome, zaista mislim da niko ne oečkuje da Vlada Republike Srpske sad pomaže i ljude u Federaciji. To je trebala biti obaveza Vlade Federacije - naglasio je Radovan Višković, premijer Srpske.

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske ponavljaju da će u slučaju izostanka dogovora dviju vlada, položaj 1.500 radnika pokušati da zaštite prijavama nadležnim pravosudnim institucijama.