latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:26 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Doboj: Nastavljen projekat sufinansiranja stanova za mlade bračne parove (VIDEO)

Grad Doboj nastavlja projekat sufinansiranja kupovine stanova za mlade bračne parove. Uvode i nove mjere s ciljem zadržavanja mladih u ovom gradu.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Treći javni poziv mladim bračnim parovima, da apliciraju za stanove koje sufinansira grad, ističe za dva dana.

Svi koji ispunjavaju uslove dobiće stan po rang listi koja se pravi jer na tržištu nedostaje stanova sa upotrebnom dozvolom.

- Trenutno imamo u vlasništvu grada 12 stanova. Zainteresovanost je velika, imamo do sada prijavljenih 25 bračnih parova - rekao je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Okončanjem trećeg javnog poziva, od 100 koliko je planirano, polovina stanova imaće svoje vlasnike.

Među njima je i bračni par Tubić. Supruga Bojana kaže da bolju računicu nisu mogli naći.

- Ukupna vrijednost stana je 70.000 KM. Kada uporedim, suprug i ja smo platili trećinu vrijednosti stana. To je zaista neuporediva cifra, toliko nam je Grad izašao u susret i mnogo mu se zahvaljujemo na tome - istakla je Tubićeva.

Mjere pronatalitetne politike u Doboju naišle su na široku podršku građana zbog čega se proširuju.

Najnoviju inicijativu gradonačelnika da sa po 4.000 KM grad sufinansira troškove jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje podržala je i opozicija.

- Mene raduje da je rukovodstvo Grada shvatilo da je to potrebno i dobro, PDP je podržao takvu inicijativu - naglasio je Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a u Skupštini grada Doboj.

U pripremi je još jedna mjera Grada koja će mladim parovima omogućiti da stan, koji su kupili uz pomoć Grada, što prije pređe u njihovo vlasništvo.

- Gradska uprava je pripremila odluku, a odnosi se na dobijanje trećeg djeteta za mlade bračne parove, gdje će stan prelaziti u njihovo stalno vlasništvo, moći će ga prometovati kako bi proširili svoju stambenu jedinicu - dodao je Јerinić.

Za stanove koje sufinansira Grad, 50 ili 70 odsto, mogu da apliciraju bračni parovi sa uslovima da su se vjenčali nakon 11. septembra 2019, mlađi od 30 godina, sa najmanje tri godine mjestom prebivališta u Doboju, prvi put u bračnoj zajednici, te da ne posjeduju druge nekretnine.