latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:40 ⇒ 16/07/2020 | 08:41 | Autor: RTRS

Pokretna bolnica koja je bila nabavljena za Srpsku, prodata Turskoj za duplo više novca (VIDEO)

Pokretna bolnica koja je bila nabavljena za Republiku Srpsku, a potom vraćena, zbog odugovlačenja sa procedurama u Agenciji za lijekove BiH, prodata je Turskoj, za duplo više novca.
Montaža pokretne bolnice -
Montaža pokretne bolnice

Vlasnik firme "Balkan Global" Slaven Ristić potvrdio je za našu Televiziju da je bolnicu prodao za 4,8 miliona evra.

Bolnica, čija je montaža već bila početa u Srpskoj, ipak će završiti u Turskoj, i to za duplo više novca.

Bolnicu koju je Srpska platila 4,2 miliona maraka, Turci plaćaju 4,8 miliona evra. I to nisu samo šatori, kako su tvrdili pojedini u Srpskoj.

U pitanju su hirurške stolice, digitalni rendgeni, klimatizacija i sve što je potrebno za liječenje u vrijeme bilo kakve elementarne nepogode, pa i u slučaju pandemije virusa korona, kaže Ristić.

U toku su carinske procedure, demontiranje i transport.

- Takve bolnice inače koštaju između osam i 12 miliona evra. Bolnicu smo turskoj kompaniji prodali po cijeni od 4,8 miliona evra, plus cijena transporta i montaže što je sve ukupno oko pet miliona evra - potrvdio je Ristić.

To što je potvrdio za našu televiziju, rekao je i srpskom članu Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik pritiske opozicije zbog nabavke bolnice, naziva destruktivnim i pita – šta ako se pojavi veći broj zaraženih.

- Nismo se trebali osvrtati na neke paradere koji idu tamo, slikaju se, nešto govore kao da živimo u idealnim uslovima. Kao da je neko namjerno htio nekog da prevari. Nije niko htio da prevari. Kako sada Turskoj valja po duplo većoj cijeni nego što smo mi platili. Čovjek je htio da nama učini, a na kraju od njega napraviše lošeg momka, što, naravno, treba odbaciti - kategoričan je Dodik.

U jeku pandemije, kad je bilo teško doći do potrebne dokumentacije, procedure u Agenciji za lijekove BiH bilo je nemoguće zaobići, zbog čega su rokovi probijeni, a ugovor o nabavci raskinut.

Srpskoj je vraćeno 4,2 miliona maraka, koliko je platila. To je cijena bez profita i zarade, a firma Slavena Ristića tada je za Srpsku obezbijedila i platila i čarter let za dopremanje bolnice.

- Žao mi je što se sve ovo desilo, što smo svi izmanipulisani ali mi kao kompanija ćemo preživjeti, bićemo još bolji i služiti ovom narodu i dalje u svakoj situaciji, pa čak i u ovoj pandemiji - dodao je Ristić.

Zbog nepovoljne epidemiološke slike koja se očekuje, Republika Srpska ulaže u renoviranje objekata na lokaciji stare hirurgije u Banjaluci, kako bi svi pacijenti bili zbrinuti. Ipak, ostaje gorak okus opstrukcija na domaćem terenu, konstantni napadi opozicije i pitanja - zašto nam je u jeku pandemije potrebna mobilna bolnica?

I to najviše iz redova PDP-a čiji kadar je i direktor Agencije za lijekove, čija je dozvola još falila za uvoz bolnice.

Interesantno, procedure za nabavku spornih respiratora "Srebrnoj malini" u FBiH, Aleksandar Zolak završavao je ekspresno... što je već predmet istražnih organa.