latinica  ћирилица
15/07/2020 |  21:34 ⇒ 21:40 | Autor: SRNA

Počelo snimanje filma o junacima sa Košara

U Leskovcu je danas počelo snimanje filma "Košare" o herojskom podvigu priapdnika Vojske SR Јugoslavije tokom NATO agresije, a jednu od glavnih uloga tumači glumac Miloš Biković.
Snimanje filma "Košare" (foto:Fejsbuk grad Leskovac) -
Snimanje filma "Košare" (foto:Fejsbuk grad Leskovac)

Prva klapa filma pala je u kasarni "Јablanica", a zatim je ekipa nastavila sa snimanjem na novoj lokaciji, u Kasarni "Vojvoda Petar Bojović" u Donjem Sinkovcu, objavio je portal Јugmedija.

Reditelj Balša Đogo istakao je da ovaj poduhvat svi koje rade na njemu doživljavaju kao vrstu duhovnog spomenika srpskim vojnicima koji su se tokom NATO bombardovanja 1999. godine, do posljednjeg trena, 82 dana hrabro borili na karauli Košare, na granici Srbije sa Albanijom.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRЈ i Albanije.

Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1.000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojio između 5.000 i 6.000 Albanaca.

Najveći dio srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su u prosjeku imali između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan ruski dobrovoljac.

Srpska vojska je odolijevala napadima sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.