latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:01 ⇒ 08:56 | Autor: sputniknews.com

Nemiri na jermensko-azerbejdžanskoj granici: Granatiranje se nastavlja (FOTO/VIDEO)

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šuša Stepanjan saopštila je da su nastavljeni sukobi na granici Јermenije i Azerbejdžana, kao i da su jermenske jedinice presjekle pokušaj probijanja neprijatelja.
Sukobi (foto: facebook.com / shushanstepanyan) -
Sukobi (foto: facebook.com / shushanstepanyan)

- Noću, u 2.40 po moskovskom (1.40 po srednjoevropskom) vremenu, vojnici oružanih snaga Јermenije koji su se nalazili na prvoj liniji primjetili su kretanje neprijatelja. Јermenske jedinice presjekle su pokušaj diverzionog probijanja. Neprijatelj je, pretrpevši gubitke, nakon žestoke borbe odbijen - napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Ona je na Fejsbuku objavila fotografije i video-snimke napada azerbejdžanske vojske na jermensko selo Ajgepar, koje se nalazi na granici sa Azerbejdžanom.

Prema njenim rečima, jermenske jedinice su počele da granatiraju sela Ajgepar i Movses tokom noći, koristeći haubicu D-30.

- Granatiranje i dalje traje. Јedinice oružanih snaga Јermenije neutralizuju provokacije oružanih snaga Azerbejdžana - rekla je ona i istakla da jermenska strana nema gubitke nakon nastavka sukoba na granici sa Azerbejdžanom.

Oružani sukobi koji su počeli 12. jula na jermensko-azerbejdžanskoj granici nastavljaju se četvrti dan zaredom u graničnim regionima - Tovuskom i Tavuškom, koji se takođe graniče sa Gruzijom i nalaze se nekoliko stotina kilometara od nepriznatog Nagorno-Karabaha, gdej je situacija trenutno mirna.

Brojne zemlje i međunarodne organizacije pokazale su zabrinutost zbog sukoba Azerbejdžana i Јermenije i pozvale strane na dijalog. S tim u vezi, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Јerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Sukob između Azerbejdžana i Јermenije

Sukob između Azerbejdžana i Јermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).