latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:21 | Autor: SRNA

Karan: Nesmetan rad za vrijeme pandemije

Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske nesmetano radi i obavlja sve svoje poslove za vrijeme epidemije virusa korona, izjavio je Srni direktor Zavoda Željko Karan.
Željko Karan (foto: visegrad24.info) -
Željko Karan (foto: visegrad24.info)

Prema njegovim riječima, u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske rade se obdukcije preminulih u slučajevima ubistva, samoubistava, saobraćajnih udesa bez obzira na to da li je preminula osoba bila pozitivna ili ne na virus korona.

Kada je riječ o obdukcijama preminulih osoba od virusa korona u Srpskoj, Karan je pojasnio da to nije u nadležnosti Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, već službi za patologiju u zdravstvenim ustanovama.

- Јa sam uradio u Zavodu obdukciju tijela jedne žene iz Sarajeva koja je ranije preminula od virusa korona - dodao je Karan.

Karan smatra da bi bilo logično da se u Republici Srpskoj obavezno rade obdukcije tijela preminulih od korona virusa, kako bi se doktori bolje upoznali o tome kakve posljedice po ljudsko zdravlje prouzrokuje korona virus i kako se sa tim boriti.

On je dodao da članovi porodica preminulih od korona virusa imaju sasvim legitimno pravo po zakonu podnesu zahtjev za obdukciju.

Karan je iznio podatak da je u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u prošloj godini izvršeno više od 160 obdukcija tijela u slučajevima ubistava, samoubistava, saobraćajnim udesa, dodajući da očekuje da će u ovoj godini taj brioj biti oko 120, s obzirom da je bilo zabrana i ograničenja kretanja zbog pandemije korona virusa.