latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:44 | Autor: SRNA

Brisel će pažljivo proučiti odluku suda

Evropska komisija pažljivo će proučiti odluku Evropskog suda pravde kojom je poništen sporazum EU i SAD o prenosu podataka i razmotriće način na koji će ojačati slične transfere sa Vašingtonom, rekao je danas evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

Evropski sud pravde nešto ranije je objavio da je nevažeći sporazum EU i SAD o prenosu podataka u Ameriku jer Vašington može da špijunira lične podatke.

- Pažljivo ćemo razmotriti presudu i operativne načine za jačanje prenosa podataka. Kontaktiraću kolege iz SAD i unaprijed se radujem konstruktivnom radu sa njima na razvoju ojačanog i trajnog mehanizma za prenos podataka - naglasio je Rejnders.

Analitičari navode da će odluka suda unijeti komplikacije u poslovanje oko 5.000 kompanija, a moglo bi biti potrebno i odobrenje regulatora za svaki prenos podataka kako bi se obezbijedilo da lični podaci Evropljana ostanu zaštićeni.

Amerika i EU će morati da postignu novi sporazum koji garantuje da su podaci Evropljana zaštićeni u SAD kao i u Evropi.

Aktivisti pokreta za zaštitu privatnosti pozdravili su odluku suda kao veliku pobjedu dok su poslovne grupacije izrazile zabrinutost zbog potencijalnih problema u trgovini, zavisno od načina sprovođenja presude.

Kompanije poput "Fejsbuka" rutinski prebacuju slične podatke između svojih servera širom svijeta