latinica  ћирилица
16/07/2020 |  16:23 | Autor: SRNA

Brnabić: Rast broja zaraženih posljedica okupljanja na protestima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je rast broja novozaraženih virusom korona, posebno u posljednja dva dana, posljedica prošlonedjeljnih okupljanja na protestima u Srbiji.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je istakla da je situacija teška, ali da gaji blagi optimizam da će, uz poštovanje mjera, među kojima je i, od sutra obavezno nošenje maske u cijeloj zemlji, doći do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ona je navela da je u protekla 24 časa najveći rast broja zaraženh registrovan u Beogradu, nestabilna situacija je u Kraljevu i rast broja novozaraženih u Novom Sadu, dok je do smirivanja situacije došlo u Šapcu i Novom Pazaru.

- Sada je već očigledno je da je rast broja novozaraženih posljedica protesta. To je ono što dolazi na naplatu, za mene je ovo očekivano - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Brnabićeva je istakla da zaključak bazira na trendovima u gradovima sa protestima sa velikim brojem demonstranata i gradovima bez protesta, te objasnila da je nakon blagog smanjenja broja oboljelih u Beogradu, kao posljedica uvedene mjere obaveznog nošenja maski, sedam dana nakon protesta ponovo došlo do porasta broja zaraženih.

Sa druge strane, kako je navela Brnabićeva, u gradovima poput Šapca i Novog Pazara je nakon primjene mjera nastavljen trend pada broja zaraženih.

Brnabićeva je navela da Srbija razgovara o vakcini protiv virusa korona sa kompanijama iz Kine, Velike Britanije i Ruske Federacije, a pokušaće da dobije informacije i iz SAD.

Ona je rekla da će se Srbija boriti kao i druge zemlje da nabavi vakcinu, bezbjednu za građane Srbije, čim to bude moguće i u skladu sa pravnim normama i kontrolama nadležnih institucija.

- Nadam se da ćemo moći da imamo i prije kraja godine vakcine. Postoje vakcine koje su u trećoj, finalnoj fazi istraživanja i o tome će voditi računa nadležne institucije kojima je to posao - rekla je Brnabićeva.

Imunolog iz Dječije klinike u Tiršovoj Srđa Јanković naveo je da Srbija još nije izašla iz situacije koja je najblaže rečeno - nepovoljna.

- Јoš nismo u situaciji da epidemija jenjava, to od nas zavisi. U ovom trenutku postoji opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju, ali i nada da to možemo da spriječimo ukoliko svi dosljedno sprovedemo ove donijete mjere - poručio je Јanković.