latinica  ћирилица
16/07/2020 |  17:01 | Autor: SRNA

Utvrđen Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kojim će biti obezbijeđeno da za svaki posao tog posredovanja mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi, a uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Zakonom se propisuju uslovi koje privredna društva ili preduzetnici moraju da ispunjavaju za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti i definišu se uslovi koje mora da ispunjava fizičko lice koje obavlja poslove agenta - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona, kojim se propisuju uslovi za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti na teritoriji Srpske, obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Vlada je usvojila je informaciju o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju - "EU for biznis" /EU4Business/ čiji je cilj podrška razvoju privatnog sektora u BiH, te jačanje kapaciteta u BiH za ekonomski rast i zapošljavanje, podrškom razvoju konkurentnosti i inovacija u izvozno-orijentisanim sektorima, turizmu, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ruralnom razvoju i preduzetništvu.

- Projekat traje četiri godine, od aprila 2018. do marta 2022. godine. Ukupan budžet projekta iznosi 16,1 milion evra. Od toga 15 miliona evra finansira se iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA dva, a 1,1 milion evra obezbijedilo je njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Osim direktne finansijske podrške, ovaj projekat pruža i tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta institucijama - ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila i informaciju o primjeni uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

- Zaduženo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da preduzme neophodne radnje radi obezbjeđivanja dodatnog roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po `Јavnom pozivu za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske` od 8. aprila 2019. godine - navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske će svoje djelovanje i rad i dalje nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance.