latinica  ћирилица
16/07/2020 |  19:16 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Rezolucija o ratnom stradanju Srba i Hrvata u BiH, na jesen u američkom Kongresu (VIDEO)

Prijedlog nove Rezolucije o događajima iz Srebrenice, dostavljene na usvajanje Predstavničkom domu američkog Kongresa ponovni je pokušaj satanizacije Srba, ali i udar na zvaničnu Banja Luku i Beograd – ocjena je srpskih istoričara i političkih analitičara s obje strane Drine.
Američki Kongres - Foto: Wikipedia
Američki KongresFoto: Wikipedia

 Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić najavio je da će, na jesen, srpska zajednica američkom kongresu upititi Rezoluciju o stradanja Srba i Hrvata u BiH, u proteklom ratu.

Nova Rezolucija o Srebrenici rezultat je lobiranja bošnjačke zajednice, a zvanični predlagač je kopredsjedavajuća bosanskog kokusa u američkom kongresu Edi Bernis DŽonson. Srbi iz BiH i vlast tadašnje Јugoslavije optuženi su za etničko čišćenje Bošnjaka, a akutuelna vlast u Srpskoj prije svih Milorad Dodik za negiranje. Zločini koje su počinile muslimanske i hrvatske snage nad Srbima, za 85-godišnju kongresmenku i njene kolege, jednostavno ne postoje. Zato srpska zajednica u Americi priprema rezoluciju o srpskom stradanju.

- Očekujemo na jesen da se pojavi prva verzija te Rezolucije gdje se izražava mišljenje Kongresa i utvrđuje se da su i Srbi i Hrvati stradali u ratu u BiH i istovremeno osudila Armija BiH, koja je odgovorna za stradanje Srba i Hrvata u Sarajevu - rekao je Kesić.

Ruski doktor istorijskih nauka Јelena Guskova ocjenjuje da američka kongresmenka, koja je podnijela rezoluciju, nije upoznata o događajima na teritoriji bivše Јugoslavije,jer da jeste ne bi tvrdila da su srpske snage pomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije počele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992.

- Zna li američka kongresmenka DŽonson da su se 1991-1992. Srbi pripremali za odbranu, a muslimani za rat, da su muslimanske paravojne jedinice "Zelene beretke" i "Patriotska liga" formirane 1991, deset mjeseci prije rata u BiH - ističe Guskova.

Prije pet godina Predstavnički dom američkog kongresa usvojio je identičnu Rezoluciju o Srebrenici. Iste godine Rusija je stavila veto na sličan dokument u SB UN. To govori o kontinuitetu politike pojedinih velikih sila koje Srbe žele da predstave kao monstrume.

- To je za mene pokušaj kakav je bio i sa britanskom rezolucijom, što ne može da se dokaže činjenicama treba dokazati papirima, znaju oni da nemaju dokaza, ali da bi opravdali NATO udare protiv Republike Srpske i četiri godine kasnije protiv Јugoslavije, oni treba da stvore što goru sliku o Srbima - smatra Milivoje Ivanišević direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, Beograd.

Dvije i po decenije od završetka rata, Srbi se i dalje u dijelu svjetske javnosti "loši momci sa Balkana". U prilog takvoj tezi je više od hiljadu godina izrečene im kazne u Hagu za ratne zločine, što je trosutruko više nego Bošnjacima, Hrvatima i Albancima zajedno. Ipak, ni rezolicije ni negativni narativi ne mogu spriječiti naučno preispitivanje događaja iz proteklog rata, uključujući i Srebrenicu.

- Treba da se prisjetimo da su izašla i britanska dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti koja jasno i nedvosmisleno govore da se tamo nije desio genocid, da nije postojala namjera za uništenje jedne entičke grupe to je jasno naznačeno, što znači da to kod njih izaziva paniku i oni na ovaj način žele da zabrane da se institucije bave takvim istraživanjem, žele jednostavno da to zabrane - istakao je Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istražovanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Srpske.

Samo činjenice a ne dobro plaćene rezolucije, mogu biti osnov za utvrđivanje istine i dovesti do pomirenja u BiH. Dvije međunarodne Komisije za Srebrenicu i Sarajevu, koje je formirala Vlada Republike Srpske upravo na bazi naučnih podataka uskoro će javnosti predstaviti rezultate svog rada.