latinica  ћирилица
20/07/2020 |  15:20 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Nošenje maski na otvorenom gdje nije moguće obezbijediti distancu (VIDEO)

Nošenje maski na otvorenom gdje nije moguće obezbijediti distancu, rekao je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić nakon održane sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- To ne znači da se vraća ona mjera koja je bila u aprilu, već tamo gdje se okuplja puno ljudi na otvorenom, dok se čeka u redovima, ili različite vrste manifestacija, u koje spadaju i sahrane - rekao je Šeranić.

Mjera kojom se ograničava okupljanje do 50 lica na otvorenom ostaje na snazi u naredne dvije sedmice.

Do 3. avgusta se produžuje zaključak o sportskim takmičenjima bez prisustva publike. Istakao je da je epidemiološka situacija nepovoljna.

- Na zahtjev pojedinih bolnica napravljanja je drugačija organizacija rada. Tako će jedan medicinski tim pomoći kolegama u Bijeljini - rekao je Šeranić.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je rekao da je u Srpskoj trenutno 10 lica na respiratorima, od kojih osam na Univerzitetskom kliničkom centru, te po jedno u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

- Epidemiloška situacija je nepovoljna, trenutno je 3.719 pozitivnih lica, te 1.833 oporavljenih. Hospitalizovana su 233 lica, od kojih 57 u Univerzitetskom kliničkom centru, te 177 u ostalim bolnicama - naveo je Šeranić.

On je dodao da je 60 odsto zaraženih starosne dobi od 30 do 64 godine, 17 odsto od 15 do 29 godina, te da je značajno pao broj lica starijih od 65 godina, koja su, kako je naveo, najrevnosnija kad je riječ o nošenju zaštitne opreme.

Šeranić je naveo da u bolnicama u Srpskoj do sada nije bilo potrebe za zbrinjavanjem djece pozitivne na virus korona.

Naveo je da radno vrijeme svih objekata ostaje na snazi od šest do 23 časa.