latinica  ћирилица
20/07/2020 |  16:43 | Autor: SRNA

Lazić: DŽaferovićeva izjava - pokušaj prikrivanja zločina nad Srbima

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović obmanjuje javnost i nastoji da prikrije stvarne razmjere zločina nad Srbima u Srebrenici, Kravici i Podrinju, te u 13 zapadnokrajiških opština.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

Lazić je istakao da je današnja DŽaferovićeva izjava, data u Kozarcu, kod Prijedora, samo jedna u nizu izjava bošnjačkih zvaničnika s ciljem proglašenja srpskog naroda i Republike Srpske genocidnim, te pokušaj minimiziranja i prikrivanja razmjera zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

- DŽaferović bi za početak trebao da objasni, koliko su srpskih glava mudžahedini posjekli na Ozrenu i gdje su izmještene srpske masovne grobnice, kolike su razmjere zločina nad Srbima Petog muslimanskog korpusa Atifa Dudakovića - rekao je Lazić Srni.

On je naglasio da DŽaferović svojim izjavama obmanjuje javnost.

- Za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske neprihvatljivo je da vlasti FBiH ne dozvoljavaju podizanje spomen-obilježja ubijenim Srbima u Dobrovoljačkoj, Tuzlanskoj koloni, te na mnogim drugim srpskim stratištima - rekao je Lazić.

On je naveo da je neprihvatljivo i to što se 25 godina nakon rata krije prava istina o stradanju Srba u BiH jer je proces traženja, ekshumacija i identifikacija nestalih lica srpske nacionalnosti u potpunom zastoju, kao i rad pravosuđa BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

- Nema mira i suživota u BiH sve dok se licu pravde ne privedu svi naredbodavci i izvršioci zločina nad Srbima i dok se ne pronađu svi nestali Srbi - poručio je Lazić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je "zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida".