latinica  ћирилица
20/07/2020 |  16:57 | Autor: SRNA

Srbima u FBiH onemogućeno da obilježe mjesta stradanja

Srbima u Federaciji BiH onemogućeno je i da obilježe mjesta stradanja tokom proteklog rata, a na teritoriji današnje FBiH ima samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti - rekao je Radanović povodom današnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića date u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora.

Radanović je ukazao da Srbi ne smiju ući u Dobrovoljačku ulicu nego se cvijeće položi na više od 300 metara od mjesta stradanja.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH je naveo i da je prije rata 1991. godine na teritoriji današnje FBiH živjelo 533.000 Srba, a da ih sada prema popisu od 2013. godine živi oko 50.000 što jasno ukazuje da je počinjeno etničko čišćenje.

- Imamo danas samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva na teritoriji FBiH. Treba pogledati istini u oči jer prijeratno multietničko Sarajevo postalo je danas potpuno jednonacionalno - rekao je Radanović.

Kao prilog toj tvrdnji, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH je naveo da su promijenjena imena ulica i uklonjena sva srpska imena, uključujući i predsjednika ZAVNOBiH-a Vojislava Kecmanovića Đede.

- Činjenica je da Bošnjaci nisu nikad obišli stratišta srpskog naroda u BiH, niti su se izvinili šta su Srbima učinili tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom rata 1992. do 1995. godine - naveo je Radanović.

Radanović je rekao da su Bošnjaci zajedno sa Hrvatima u Drugom svjetskom ratu učestvovali u genocidu nad Srbima jer je u periodu od 1941. do 1945. godine na prostoru jugoistočne Evrope ubijeno više od 500.000 Srba.

Kao primjer, on je naveo činjenicu da su samo u Garavicama kod Bihaća Bošnjaci zajedno sa Hrvatima tokom Drugog svjetskog rata ubili 14.000 Srba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je "zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida".