latinica  ћирилица
20/07/2020 |  19:21 | Autor: SRNA

KC Vojvodina: Registrovano 187 novozaraženih, najviše iz Novog Sada

U Vojvodini je zabilježeno 187 novih slučajeva zaraze virusom korona, od čega u Novom Sadu 131, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com) -
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com)

U saopštenju je navedeno da je broj novozaraženih u Vojvodini nešto manji u odnosu na prethodne dane, dok je u Novom Sadu rekordan od početka epidemije virusa korona.

Iz Instituta upozoravaju da je zdravstveni sistem Vojvodine pod velikim opterećenjem i ukoliko se trend porasta novozaraženih virusom korona ne zaustavi, kapaciteti kojima raspolaže vojvođanski zdravstveni sistem ubrzo će biti prevaziđeni.

- Pozivamo građane da pod hitno sprovode mjere kontrole prenošenja opasne zaraze zbog izrazito rastućeg trenda oboljevanja. Mora se poštovati fizička distanca od najmanje jednog metra, a treba izbjegavati i zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veliki broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim časovima, različitih proslava - ukazali su iz Instituta.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gdje je veći broj ljudi, poput javnog prevoza, kafića, restorana, pijaca i sličnog, a zaštitna maska obavezna je za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom prostoru.

- Ruke se moraju redovno prati, uz upotrebu dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola - ukazali su iz Instituta.

Institut za javno zdravlje Vojvodine preporučio je osobama, koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima zaraze virusom korona, da ostanu u samoizolaciji 14 dana od posljednjeg kontakta.