latinica  ћирилица
21/07/2020 |  08:43 | Autor: SRNA

Poljoprivredno gazdinstvo Ljepoja: Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

U poljoprivrednom gazdinstvu Ljepoja u Sokolištu kod Novog Grada, nagrađenom ove godine za najuspješnije poljoprivredno gazdinstvo na području opštine, godišnje bude proizvedeno 150.000 litara mlijeka i uz to posijano oko 150 dunuma žita, a da bi završili sve poslove nemaju odmora, ni bolovanja.
Novi Grad - poljpoprivredno gazdinstvo Ljepoja - Foto: SRNA
Novi Grad - poljpoprivredno gazdinstvo LjepojaFoto: SRNA

Marinko Ljepoja kaže da se poljoprivredom bavi od kad zna za sebe, odnosno da je počeo sa roditeljima.

- Proizvodnjom mlijeka se bavimo od 2000. godine, počeli smo sa tri-četiri grla. Polako smo ukrupnjavali i kupovali mehanizaciju. Sada je u štali 46 grla - rekao je Ljepoja.

On navodi da je dnevna proizvodnja mlijeka 400-500 litara, što zavisi od broja krava koje su steone.

- Mlijeko predajemo u Mlijekoprodukt, oni redovno dolaze, zadovoljni smo cijenom i premijom koja jeste sada nešto niža, ali je redovna - kaže Ljepoja.

U ovom poljoprivrednom gazdinstvu obezbjeđuju veliki dio stočne hrane, osim koncentrata koje kupuju.

- Sijemo oko 120 dunuma kukuruza, oko 30 dunuma strnih žita. Osim toga, pripremamo djetelinu i travu. Dosta zemlje uzimamo u zakup - kaže Ljepoja.

On je rekao da dosta vremena oduzima svakodnevna muža krava.

- Mi nemamo ni sveca, ni praznika, ni bolovanja. Ako je neko odsutan dan-dva, ostali preuzimaju njegov posao - ističe Ljepoja.

On dodaje da, osim njega, sve poslove obavljaju supruga, sestra i nećak, a po potrebi i komšije.

- Pomognem komšijama kad njima treba, onda i oni meni. Borimo se i snalazimo da završimo sve poslove. Lakše je kada je poljoprivredno gazdinstvo orijentisano isključivo na jednu vrstu proizvodnje. Ovako, kad imamo i proizvodnju mlijeka i ratarski dio teže je sve stići - kaže Ljepoja.

Ljepoja je ovogodišnji dobitnik plakete za najuspješnijeg registrovanog poljoprivrednog proizvođača, opštinskog priznanja koje se dodjeljuje povodom Petrovdana, Dana i krsne slave opštine.