latinica  ћирилица
21/07/2020 |  09:50 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Narodna skupština Srpske ukinula odluke ZAVNOBiH-a

Narodna skupština Republike Srpske 22. jula 1993. godine proglasila je u Mrkonjić Gradu nevažećim za srpski narod sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH /ZAVNOBiH/ sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u tom mjestu.
Mrkonjić Grad (Foto: skyscrapercity.com) -
Mrkonjić Grad (Foto: skyscrapercity.com)

Narodna skupština Republike Srpske bila je rukovođena činjenicom da je to bilo komunističko okupljanje sa delegatima koji nisu imali širi društveni legalitet, te da su muslimani i Hrvati, secesijom od Јugoslavije, praktično poništili svrhu ZAVNOBiH-a.

Nacionalni sastav prvog ZAVNOBiH-a i drugih sličnih okupljanja tokom Drugog svjetskog rata odgovarao je i nacionalnom učešću u Narodnooslobodilačkom pokretu - najviše je bilo Srba.

Najveći dio rata, muslimani i Hrvati bili su u manjini u partizanima, pošto je najveći dio njihovih vojnosposobnih muškaraca bio u sastavu ustaških jedinica ili "Handžar divizije".

Bošnjačka i hrvatska politika odrekle su se Јugoslavije i AVNOЈ-a /ZAVNOBiH je samo bio uvod i priprema za AVNOЈ/ kada su 1992. godine glasale za otcjepljenje od Јugoslavije.

Srbi su formirali ZAVNOBiH, na koji se danas, kao na svoju tradiciju, poziva političko Sarajevo. Međutim, ZAVNOBiH je 1943. godine organizovan u izrazito srpskom mjestu Mrkonjić Gradu.

Stav Republike Srpske je da u Federaciji BiH ZAVNOBiH mogu da obilježavaju kao praznik, ako to žele, ali da u Srpskoj neće biti obilježavan kao Dan državnosti BiH.