latinica  ћирилица
21/07/2020 |  14:00 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Petković: Zakonom definisati električni trotinet kao prevozno sredstvo

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne sankcioniše vozače električnih trotineta.

Petković je naveo da MUP ima pravo da kontroliše, ali da u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima nema mogućnost sankcionisanja vozača električnih trotineta jer električni trotineti nisu definisani postojećim Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske i BiH.

- Moped je pomenutim Zakonom definisan kao motorno vozilo sa dva točka čija snaga motora ne prelazi četiri kilovata i mislim da bi na sličan trebalo definisati i električni trotinet - naveo je Petković u saopštenju.

On je pozdravio odluku građana da u prevozu sve više koriste električne trotinete jer, kako je naveo, na taj način smanjuju zagađenje životne sredine i gužve u saobraćaju.

- Smatram da je to dobro prevozno sredstvo i mogućnost njegovog korištenja treba podržati, ali MUP mora da pokrene proceduru zakonskog regulisanja ove materije - istakao je Petković.

Iz MUP je prošle sedmice najavljeno da će u narednom periodu preduzimati mjere prema licima koja koriste električni trotinet u saobraćaju.