latinica  ћирилица
21/07/2020 |  15:16 | Autor: SRNA

Davidović: Najšira podrška stručne javnosti Zakonu o sportu

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je na sjednici Narodne skupštine Srpske da je Prijedlog zakona o sportu sistemski akt koji ima podršku najšire sportske i stručne javnosti u Republici Srpskoj.
Sonja Davidović - Foto: SRNA
Sonja DavidovićFoto: SRNA

Davidovićeva je, obrazlažući ovaj prijedlog pred narodnim poslanicima, podsjetila da je Nacrt zakona usvojen u decembru prošle godine i da je Radna grupa, formirana za izradu prijedloga zakona, razmotrila sve prijedloge i sugestije date na javnim raspravama koje su uslijedile.

Ona je naglasila da je Radna grupa uzela u obzir sve prijedloge i mišljenja koja ne odstupaju od sistemskih rješenja i nisu u suprotnosti sa finansjskim okvirom i ekonomskom politikom, te takva rješenja analizirala i unijela u Prijedlog zakona.

U Prijedlogu zakona o sportu navodi se da je osnovni razlog za donošenje zakona potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema Republike Srpske.

Dijelovi sportskog sistema koji su u fokusu, a mogu doprinijeti boljoj organizaciji sporta, jesu rad i organizacija sportskih saveza Srpske, distinkcija između amaterskog i profesionalnog angažmana sportista, stručni rad sa sportistima, a posebno sa najmađom populacijom, navodi se u ovom aktu.

Kao razlog donošenja navedeno je i to što su u dosadašnjoj primjeni Zakona o sportu uočeni problemi koji se odnose na nejasnu distinkciju sportista u sportskom sistemu Republike Srpske, odnosno sličan je pristup sportistima-amaterima i profesionalnim sportistima.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić naveo je da će Klub PDP podržati ovaj zakonski prijedlog, jer je sport bitan za razvoj zdrave omladine.

Poslanik SDS-a Davor Šešić rekao je da mnogi mladi sportski talenti propadnu jer sa njima rade nestručna lica, dodajući da bi u Prijedlogu ovog zakona trebalo bolje određuju sportske stručnjake i stručni rad u sportu.