latinica  ћирилица
21/07/2020 |  18:41 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Špirić: Vjerujem da ćemo naredne sedmice usvojiti identičan tekst budžeta

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da vjeruje da će naredne sedmice u oba doma parlamenta biti usvojen budžet za ovu godinu u istom tekstu.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Dom naroda danas je usvojio Prijedlog budžeta institucija BiH u različitom tekstu od onog koji je usvojio Predstavnički dom i formirana je komisija koja će raditi na usaglašavanju teksta sa komisijom koju bi trebalo da imenuje Predstavnički dom.

- Nije riječ o nekim drastičnim promjenama koje bi zahtijevale dugo usaglašavanje, tako da očekujem naredne sedmice, ukoliko svi pokažu političku volju, da ćemo doći do konačnog teksta budžeta identično usvojenog u oba doma Parlamentarne skupštine BiH - izjavio je Špirić novinarima.

Špirić je istakao da mu je žao što se ušlo u amandmansku fazu jer nije riječ o amandmanima koji mijenjaju suštinu budžeta.

- Da smo ga usvajali po hitnoj proceduri mogli smo i u jednom i u drugom domu danas završiti proceduru - rekao je Špirić i dodao da je Predstavnički dom usvojio amandman koji je danas vraćen na početnu poziciju i da ostaje faza usaglašavanja.

Odgovarajući na pitanje novinara da li to SNSD i HDZ BiH namjerno rade da bi odgodili održavanje lokalnih izbora, Špirić je rekao da može na sve odgovarati, ali da ne može odgovarati na spekulacije.

- SNSD ni u Predstavničkom domu, ni u Domu naroda nijedan amandman nije uložio. SNSD je bio za to da se ispoštuje dogovor i usvoji budžet bez amandmana. S obzirom da je prvi amandman usvojen na Predstavničkom domu i da smo danas usvojili budžet koji je Predsjedništvo proslijedilo po hitnoj proceduri, opet bismo imali fazu usaglašavanja - pojasnio je Špirić.

On je dodao da je prijedlogom amandmana HDZ-a proces vraćen na početak uz nekoliko amandmana HDZ-a.

- Naredna sjednica je dovoljna da komisija izvrši usaglašavanje. Vjerujem da ćemo naredne sedmice dobiti budžet bez amandmana - istakao je je Špirić.

On je rekao da je suština amandmana namjera da se ispoštuje Zakon o finansiranju institucija BiH.

- Stavka koja se odnosi na rad Parlamentarne skupštine ne može da se mijenja u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, ne može je mijenjati ni Savjet ministara, niti to može raditi Predsjedništvo, osim ako to ne derogira međunarodne obaveze po međunarodnim ugovorima ili ne stvara neravnotežu na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Ni jedno ni drugo nije u pitanju - upozorio je Špirić.

On je istakao da će SNSD dati doprinos da budžet bude usvojen.

- Svi moraju ponijeti svoju odgovornost. Što se mene kao predsjedavajućeg Doma tiče ja sam za to da sprovedemo proceduru u skladu sa Zakonom, Ustavom i Poslovnikom - istakao je Špirić.

Špirić je rekao da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske odnose na to da "ne treba učestvovati u donošenju odluka koje derogoraju poziciju Republike Srpske".

- U tim odlukama se ne učestvuje - rekao je Špirić i dodao da se SNSD drži tih preporuka.

Osvrćući se na amandman Јasmina Emrića koji je usvojen u Predstavničkom domu, Špirić je rekao da on nije sporan, ali da smatra da je budžet mogao biti usvojen po hitnoj proceduri i da se ispoštuje Emrićev zahtjev i da se sredstva obezbijede iz budžetske rezerve.

- Nema amandmana na budžetsku rezervu. Bez Emrićevog amandmana može se ispoštovati njegov zahtjev. SNSD nije glasao za taj amandman i poštovao je dogovor. Pošto smo tamo glasali protiv tog amandmana, danas smo glasali da se on briše iz budžeta i to je principijelan stav SNSD-a - istakao je Špirić i dodao da će i dalje ostati principijelni i podržati budžet.

Osvrćući se na tvrdnje da je cijela stvar u vezi sa budžetom ispolitizovana zbog imenovanja u institucijama BiH, Špirić je rekao da to nema veze sa imenovanjima.

- Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, to je stvar pregovora i dogovora. Ovdje se ne govori o tome da institucije pripadaju jednom, drugom ili trećem narodu, nego u skladu sa nacionalnom strukturom zemlje u kojoj živimo, raspored rukovodećih radnih mjesta mora biti izbalansiran. Uslovljanja nisu dobra i nisam dio priče o uslovljavanjima - poručio je Špirić.