latinica  ћирилица
21/07/2020 |  18:46 ⇒ 23:42 | Autor: RTRS

Dom naroda usvojio budžet institucija, potrebno usaglašavanje (VIDEO)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali u tekstu različitom od onog u Predstavničkom domu.
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š) - Foto: klix.ba
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š)Foto: klix.ba

Slijedi komisijsko usaglašavanje, i ukoliko bude usaglašen, Prijedlog budžeta ponovo će se naći pred poslanicima i delegatima PS BiH. Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić rekao je da očekuje da će, najvjerovatnije, naredne sedmice biti održane sjednice oba doma i da će budžet konačno biti usvojen.

Budžet BiH je usvojen, ali kao da ga nema.

U najkraćem to je rezime tri sjednice Doma naroda, jedne redovne i dvije hitne. Zbog amandmana hrvatskih delegata kojima se u Predstavničkom domu skinutih 750.000 KM vraća Parlamentarnoj skupštini i odbacuje prijedlog da se sa 450.000 KM sanira migrantska kriza, jer za to postoje sredstva u budžetskoj rezervi, budžet se razlikuje od usvojenog u Predstavničkom domu.

Slijedi usaglašavanje pa ponovno usvajanje.

- Svima je jasno da se radi o različiotm tekstu budžetu koji je usvoje u Predstavničkom i Domu naroda. Vjerujem da ćemo naredne sedmice u oba Doma imati usvojen budžet za 2020. godinu - rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

- Imenovali smo povjerenstvo za usaglašavanje različitih tekstova što znači da ćemo se mi sastati i nastojati usaglasiti tekstove jer proračun je najvažniji dokument i oko njega se mora postići širi društveni konsnzus - dodala je Lidija Bradara, šef Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.

Usvajanje različitih budžeta zapravo je odraz političkog nadmudrivanja stranaka koje formalno čine vladajuću koaliciju na bh nivou.

Nakon što je u Predstavničkom domu HDZ glasao protiv, a budžet prošao, u Domu naroda su ga uz podršku srpskih delegata "popravili".

SDA je bila protiv takve "popravke" ali je ipak podržala izmijenjeni tekst budžeta jer bi u suprotnom bili optuženi za opstrukciju.

- Nisu nas natjerali da oborimo budžet i podržali smo ga isključivo zbog toga da ga održimo u životu i da se na jesen ipak održe izbori - naveo je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavjućeg Doma naroda PS BiH.

Opoziconi delegati oštro su napali HDZ i SNS da "igrama" oko budžeta namjerno prolongiraju izbore, zanimljivo je da u potpunosti od odgovornosti "aboliraju" SDA.

- Suština je u tome da je antizborna koalicija sastavljena od HDZ-a i SNSD udaljila građane BiH miljama od izbora ove godine u BiH - smatra Denis Bećirović, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PS BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da vjeruje da će naredne sedmice u oba doma parlamenta biti usvojen budžet za ovu godinu u istom tekstu.

Usvojeni budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. iznosi 1.852.000 KM od čega je za institucije 996 miliona.

Nominalno je u istom iznosu kao i usvojeni u Predstavničkom domu, samo se razlikuje po unutrašnjoj lokaciji sredstava.

Za finansiranje međunarodnih obaveza predviđeno je 807 miliona i tu nema razlike u budžetima, usvojenim u oba doma.