latinica  ћирилица
22/07/2020 |  07:38 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

NSRS usvojila ranije apsolvirane tačke dnevnog reda

U Banjaluci je završena 11. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Poslanici su usvojili ranije apsolvirane tačke dnevnog reda .
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

--------------

NSRS je razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Srpske, kojim je propisano da Ministarstvo finansija po službenoj dužnosti uspostavlja i vodi registar preduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga.
Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, ministar finansija Srpske Zora Vidović istakla je da će se na taj način uspostaviti funkcionalniji registar u smislu ispunjenosti uslova koje propisuje ovaj zakon i efikasniji nadzor nad ovim subjektima.

Vidovićeva je rekla da je ovim aktom propisano da vođenje poslovnih knjiga i sačinjavanje finansijskih izvještaja može ugovorom biti povjereno drugom pravnom licu ili preduzetniku registrovanom za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga koji su upisani u odgovarajući registar, a kojima je to pretežna djelatnost.

Ona je navela da je ovim prijedlogom zakona definisano da sertifikovane računovođe tehničari koji imaju registrovanu djelatnost za vođenje knjiga uglavnom za male preduzetnike mogu i dalje nastaviti djelatnost dok ne odu u penziju ili svoje firme ne zanove računovođama sa visokom stručnom spremom.

- Mislim da oni kvalitetno obavljaju svoje poslove zato što su već godinama to radili - rekla je Vidovićeva.

---------------

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Srpske predviđa da je krajnji rok za predaju finansijskih izvještaja februar naredne godine za prethodnu godinu.

Poslanici su razmotrili Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske.

---------------

Poslanici su juče razmotrili Prijedlog zakona o poreskom postupku Republike Srpske kojim se pojednostavljuju određene procedure, kako za poreskog obveznika, tako i za Poresku upravu Srpske u čijoj je nadležnosti primjena ovog zakona.

Narodni poslanici razmotrili su Prijedlog zakona o sportu čiji je osnovni razlog donošenja potreba unapređenja razvoja sporta i sportskog sistema Srpske.