latinica  ћирилица
22/07/2020 |  13:40 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Predstavljena internet platforma "Plodovi sela"

U Banjaluci je danas predstavljena internet platforma "Plodovi sela" (www.plodovisela.com) , koja ima za cilj da poveže individualne poljoprivredne proizvođače i potrošače.
Banjaluka - predstavljena internet platforma "Plodovi sela" - Foto: SRNA
Banjaluka - predstavljena internet platforma "Plodovi sela"Foto: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić izjavio je da je plaftormu razvilo ovo ministarstvu uz finansijsku pomoć Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, te da je ona već operativna.

- Na stranici još nemamo dovoljan broj poljoprivrednih proizvođača, ali očekujemo da se od danas njihovo prisustvo omasovi. Zamisao je da se na jednom mjestu poljoprivredni proizvođači iz Srpske predstave potrošačima, da potrošači direktno kontaktiraju sa proizvođačima, da pretražuju bazu podataka i u direktnoj komunikaciji kupe proizvod - rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da se Ministarstvo ovdje pojavljuje kao posrednik, te da im je cilj da poboljšaju prodaju domaćih proizvoda.

- Apsurd je da i dalje uvozimo jako puno hrane u Republiku Srpsku i BiH, kada imamo dovoljno resursa da proizvedemo svoju. Trudimo se da kroz različite mjere to i podstaknemo - naglasio je Pašalić.

On je dodao da su prednost ovakvog načina nabavke proizvoda velike.

- Kada u marketu kupite voće i povrće vi ne znate porijeklo te robe, ali kada komunicirate direktno sa proizvođačima, možete biti sigurni šta kupujete - istakao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je usluga za poljoprivredne proizvođače besplatna, te da će njihova jedina obaveza biti da reklamiraju svoje proizvode.

- Kroz projekat imamo formirane klastere u svim regijama u Srpskoj i ljudi koji rade u tim klasterima su zaduženi da prave organizaciju na terenu i da podatke unose u sistem - objasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, druga faza projekta biće onlajn kupovina, što se pokazalo kao prijeka potreba u vrijeme pandemije virusa korona.

Menadžer projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područijima Dragan Vučković rekao je da je do sada mali broj proizvođača u Srpskoj koristio ovaj način prodaje.

- Cilj nam je bio da napravimo jednostavnu aplikaciju koja će biti dostupna svima. Kupac će moći da odabere region iz kojeg želi proizvode i da u tom regionu bira proizvođača kojeg želi i proizvode koji su mu potrebni - napomenuo je Vučković.

On je dodao da je internet stranica namijenjena individualnim poljoprivrednim proizvođačima, koji imaju mogućnost da prodaju kupcu svježu robu na vlastitom imanju.

Poljoprivredni proizvođač Draško Bašić iz sela Kadinjani kod Banjaluke rekao je da već predstavlja svoje proizvode na ovoj stranici i da je imao zainteresovanih kupaca koji su mu se direktno obraćali.