latinica  ћирилица
22/07/2020 |  15:28 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Dodik: Vitalni nacionalni interes zbog međunarodne monitoring grupe za srednje obrazovanje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti pitanje vitalnog nacionlanog interesa jer su na današnjoj sjednici druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić glasali za, a on protiv prihvatanja formiranja međunarodne monitoring grupe koja bi se bavila kvalitetom srednjeg obrazovanja u BiH.

- Nedovoljno se u skladu sa Ustavom vidi Republika Srpska kao jedinica koja treba da bude vidljiva - rekao je Dodik i dodao da će Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa ustavnim ovlaštenjima razmatrati to pitanje .

Dodik naveo da je razgovarano i o pitanju ilegalnih migranata u BiH i konstatovao da ne postoji volja da se to pitanje riješi.

- Postoje dva rješenja. Ili da se otvore granice EU i da svi oni koji su planirali da tamo idu slobodno prođu, ili da se vrate u zemlje iz kojih su došli - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je naglasio i da nisu prihvaćeni ni materijali Ministarstva inostranih poslova.

- Neko u Ministarstvu inostranih poslova ne šalje poštu ni meni kao članu Predsjedništva niti predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji. Te stvari se moraju razjasniti - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara ne obavlja svoju ustavnu dužnost.

- MIP vrši kriminal, konfiskuje pošte, ne dostavlja u skladu sa propisima poštu kako to čine srpski predstavnici. Јoš vjerujem da to nije ministarka. To je neprihvatljivo - konstatovao je Dodik i istakao da traže informaciju o tome, te da će tražiti odgovornost onih koji to čine.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da vjerovatno sve aktivnosti MIP-a neće moći da dobiju njegovu podršku.

Dodik je rekao da je sa dnevnog reda današnje sjednice skinut zahtjev da se vojnim predstavnicima produže mandati u diplomatskim predstavništvima, navodeći da to ne treba da se radi.

- Tražimo da se napravi novi sporazum u raspodjeli - rekao je Dodik.

On kaže da je dogovoreno da Predsjedništvo BiH izda izjavu u vezi sa pandemijom, odnosno epidemijom virusa korona, ističući da je očigledno da ima mnogo problema.

- Ranije smo imali usaglašene stavove o tome. Nije to funkcionisalo jer nisu svi jednako poštovali odluku o karantinu, nisu jednako poštovane odluke na nivou konsultacija i ne vidim da ima razloga da ponovo potežemo priču o karantinima. Uglavnom, pratićemo ono što predloži struka - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, te da je neophodno da se još jednom pozovu i stručnjaci i obični ljudi na dodatni oprez.

- Očigledno da je epidemija u ekspanziji i ogromna šteta je i u BiH i u entitetima - rekao je Dodik.