latinica  ћирилица
22/07/2020 |  19:34 ⇒ 23/07/2020 | 07:50 | Autor: RTRS

Pojačana kontrola vozača električnih trotineta (VIDEO)

Policija u Banjaluci, od sutra do nedjelje, pojačano će kontrolisati učesnike u saobraćaju, posebno vozače bicikala, motocikala i električnih trotineta. To je zabrinulo građane, koji kao prevozno sredstvo koriste električni trotinet.
Električni trotineti - Foto: RTRS
Električni trotinetiFoto: RTRS

Policija će od sutra privremeno oduzimati električne trotinete, koje zatkene u vožnji na putu ili na trotoaru, ako se kreću brže od pješaka. Ova vrsta prevoza, navode u MUP-u, nije zakonski regulisana, jer se prema 3akonu o bezbjednosti saobraćaja BiH, smatraju sredstvima za igru i nije im mjesto na putu.

Resorni ministar najavljuje kontorlisanje vozača, da bi ih držali pod kontrolom, dok ne bude donesen adekvatan zakon.

- Smatra se da bi trotinete trebalo da koriste pješaci i da se oni ne bi smjeli voziti po saobraćajnici već po trotoaru i to brzinom ne puno većom kojom se kreću pješaci - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Već godinu dana, ovaj vid prevoza koristi i Brankica Raković, koja je saglasna da upotreba trotineta treba biti regulisana, ali za to, kaže, postoje i drugi, manje represivni načini.

- Generalno gledano, to nije pravedno jer mjera da se trotinet vozi brzinom ljudskog hoda po trotoaru nema veze sa zdravim razumom. Trotinet moga djeteta, koji ona pokreće guranjem svoje noge, ide brže od ljudskog hoda - dodaje Rakovićeva.

Ovo pitanje pokrenuo je i potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, koji je pozvao da se ovo pitanje zakonski riješi, a vozači trotineta ne kažnjavaju.

- Za moped je nešto slično definisano, i mislim da na taj način treba definisati i trotinet. Želim da pozdravim odluku građana da koriste trotinete jer na taj način se smanjuje zagađenje i gužve - ističe Petković.

Nije poznato kada bi ovaj vid prevoza mogao biti regulisan. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja navode da će se najvjerovatnije čekati evropske smjernice.

- Јedna od dilema je da li vozač treba imati kacigu. U dosta zemalja EU propisana je obaveza da ako se krećete brzinom većom od 6 kilometara na sat da morate imati kacigu - kaže zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja milija Radović.

Dok ovaj vid prevoza ne bude regulisan, građani koji koriste trotinet kao prevozno sredstvo, imaće dvije opcije - da sačekaju donošenje zakona ili da rizikuju da budu kažnjeni.