latinica  ћирилица
23/07/2020 |  12:54 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Dodik: Status Srpske vezan za pitanje Kosmeta (FOTO/VIDEO)

Pored infrastrukturnih projekata, dogovorili smo se da u nekoliko narednih mjeseci govorimo o Izmjeni zakona zaštite ćirilice, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj. To je prirodno i naše suvereno pravo, da zaštititimo svoje pismo, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

- Način na koji razgovaramo pokazuju kako mi funkcionišemo, bratski, a nismo usmjereni ni protiv koga. Želimo da branimo naše interese - poručio je Dodik.

Naglasio je da su ekonomska pitanja suština svega.

- Srbija je napravila već prije nekoliko godina most u Bratuncu, da spoji obale, narode, ali u BiH neki ne žele da vide jaku Srbiju i Srpsku - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je Vučić potvrdio da će Srbija velikim dijelom finansirati dio auto-puta do Bijeljine, kako bi završili najveći zajednički projekat.

- Mi vjerujemo da je Srbiji pitanje broj jedan Kosovo i Metohija, ali znamo da isto tako osjećaju i prema nama. Zato bi trebalo da bude i te kako povezano rješenje problema zajedno sa nama. Јer ako samoproglašeno Kosovo dobije nezavisnost, zašto to ne bi i Republika Srpska imala. Nemoguće je razgovarati o tome, a da se ne spomene status Srpske - istakao je Dodik.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o važnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, među kojima je putno povezivanje dvije zemlje u vezi s čim je bilo opstrukcija sa nivoa BiH.

- Zastoji oko izgradnje mosta u Bratuncu govore kako naše odnose doživljavaju sa nivoa BiH, ali vjerujem da će sva sporna pitanja biti završena - rekao je Dodik i izrazio nadu da će se dvije zemlje povezati auto-putem od Banjaluke do Beograda.

On je dodao da je Vučić potvrdio da će Srbija finansirati put od Rače do Bijeljine u iznosu od gotovo 80 odsto.

- Mi ćemo nastaviti od Bijeljine ka Brčkom, pa prema Vukosavlju i dalje prema Doboju. Cilj je da se put završi u nrednih pet, šest godina - istakao je Dodik.

Naveo je da je pandemija virusa korona donijela probleme, ali da ga raduje to što Srbija u prvom tromjesečju ima najbolje ekonomske pokazatelje u Evropi, jer je to osnova zajedničkih projekata dvije zemlje.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u gotovo svim opštinama Srpske postoje projekti koji se realizuje a koji je finansirala Srbija.

- Srbiji i Srbima želim svaki uspjeh i još jednom čestitam Vučiću na pobjedi na izborima - rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će dobra saradnja vlada i parlamenata dvije zemlje biti i dalje uspješna.

Povezane vijesti:

IZ ČASA U ČAS: Srpska i Srbija proširuju ekonomsku i kulturnu saradnju (FOTO/VIDEO)